BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI: Šest oblika ispoljavanja COVID-19

Tanjug

nedelja, 19. 07. 2020. u 18:56 >> 21:35

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Шест облика испољавања ЦОВИД-19

Foto: Novosti

ANALIZIRAJUĆI podatke dobijene putem aplikacija za praćenje simptoma osoba zaraženih korona virusom, britanski naučnici su otkrili da postoji šest oblika ispoljavanja COVID-19, prenela je agencija Rojters.

Tim naučnika sa Kings koledža London otkrio je da postoji šest vrsta bolesti izazvanih korona virusom, svaki sa jedinstvenim skupom simptoma različitih po stepenu ozbiljnosti.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne lekarima da predvide koji su pacijenti oboleli od COVID-19 pod najvećim rizikom da ispolje ozbiljniju simptomatologiju bolesti, koje bi moglo pozitivno da se odrazi na tok i ishod njihovog lečenja.

Podaci dobijeni putem aplikacija pokazuju da pored kašalja, temperature i gubitka čula mirisa, koji se često izdvajaju kao glavni prilikom prepoznavanja ove bolesti, COVID-19 može da dovede i do mnogih drugih simptoma, kao što su glavobolja, bol u mišćima, vrtoglavica, dijareja, konfuzija, gubitak apetita, kratak dah.

Ishod bolesti takođe je različit - neki pacijenti ispoljavaju blage simptome koji su slični simptomima gripa ili osip, neki pokazuju ozbiljniju kliničku sliku, dok kod nekih COVID-19 dovodi do smrti.

U ovoj studiji izdvojeno je šest oblika ispoljavanja COVID-19.

U prvu grupu spada onaj oblik bolesti koji je nalik gripu, ali bez temperature, a u drugu oblik COVID-19 koji je nalik gripu, sa temperaturom.

Treći je gastrointestinalni tip, koji se manifestuje glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, dijarejom, bolom u grlu i grudima, bez kašlja. U četvrtom tipu COVID-19 izdvaja se vrtoglavica, uz glavobolju, gubitak čula mirisa, kašalj, temepraturu, bol u grudima i promuklost.

Peti oblik bolesti praćen je konfuzijom, glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, kašljem, temperaturom, promuklošću, bolom u grlu, grudima i mišićima i vrtoglavicom.

Šest oblik COVID-19 je abdominalni i respiratorni, a odlikuje ga mešavina simptoma karakterističnih za prethodna dva, uz dijareju i bol u stomaku.

Pacijenti kod kojih su primetni četvrti, peti i šesti tip COVID-19 česće zahtevaju bolničko lečenje i pomoć respiratora prilikom disanja nego prva tri tipa.

Studija je objavljena na internetu, a još nije prošla proces recenzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoran

19.07.2020. 23:07

Moralo bi biti vise podvrsta, znaci priznaju da su radili na vakcinama, pa su ispitivali sest vrsta, pa su prestali,kada su vidjeli da su uprskali stvar

Lili Vu

20.07.2020. 08:19

Onima sa lakim oblikom bolesti Corona osteti mozak, bubrege, jetru. Te posledice se tek mnogo kasnije ispoljavaju, zato o njiima u Srbiji jos niko ni ne ngovori. A uzto su napadnuti organi dugorocno osteceni a oporavak traje godinama ako ne i decenijama!