NOŠENJE MASKI ČUVA OD VIRUSA KORONA: Posle istraživanja američki naučnici dokazali

Novosti onlajn/J. Skenderija

16. 07. 2020. u 11:08

DA nošenje maski može da spreči širenje korona virusa potvrdilo je novo istraživanje koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu preneli bolest na gotovo 140 svojih mušterija koje su primili tokom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.

НОШЕЊЕ МАСКИ ЧУВА ОД ВИРУСА КОРОНА: После истраживања амерички научници доказали

Foto AP

Frizerka iz Springfilda u Misuriju 12. maja razvila je respiratorne simptome, ali je nastavila da radi do 20. maja kad je dobila pozitivan test na korona virus. Ona je ignorisala savet epidemiologa da ode u samoizolaciju.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu sa prvom razvila je simptome tri dana kasnije, 15. aprila i nastavila je da radi dok njenoj koleginici nije potvrđen virus. Dva dana kasnije test je pokazao da je i ona zaražena.

Salon je zatvoren na tri dana kako bi se sprovela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identifikujući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovom frizerskom salonu. Ostatak osoblja  stavljen je u dvonedeljni karantin...

Obe frizerke su pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu ili hiruršku masku. Čak i kad je prva frizerka razvila simptome, njih dve u pauzi između mušterija nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su dve sedmice pratili svih 139 mušterija i ponudili im testiranje pet dana nakon posete salonu. Njih 67 prihvatilo je testiranje i niko nije bio pozitivan, a niko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tokom 14 dana koliko su praćeni.

Većina njih nosila je maske, hirurške ili platnene, tokom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Naučnici veruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kijanja ili kašljanja, ali i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori takođe su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu da šire virus - a da to ne znaju, nekoliko dana pre pojave prvih simptoma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave