DRAMATIČNE SCENE U ČEŠKOJ: Osam vojnika ranjeno u eksploziji, ima mrtvih

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 06. 2024. u 18:50

ČEŠKI vojnik poginuo je danas u eksploziji municije u vojnom kampu Libava u gradu Olomuc na istoku zemlje, a osam osoba je povređeno, saopštilo je češko Ministarstvo odbrane.

ДРАМАТИЧНЕ СЦЕНЕ У ЧЕШКОЈ: Осам војника рањено у експлозији, има мртвих

Foto: Profimedia

Kako se navodi, municija je eksplodirala tokom planirane pirotehničke obuke.

- Povređeno sedam profesionalnih vojnika i jedan civil. Nažalost, jedan vojnik je preminuo na mestu - saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se dodaje da je Vojna policija pokrenula krivični postupak u vezi sa ovim incidentom, javila je češka TV24 Ministarka odbrane Jana Černohova koja je obišla vojni poligon (ODS) izrazila je saučešće porodici poginulog vojnika i saopštila da je reč o tragičnoj nesreći koja nema veze sa međunarodnom situacijom.

- Imala sam priliku da razgovaram sa dva ranjena vojnika. Niko od povređenih u vojnoj bolnici Olomuc nije životno ugrožen -  navela je Černohova na platformi Iks.

Ona nije navela više informacija o istrazi koja je u toku.

- Istragu sprovodi vojna policija jer se nesreća dogodila u vojnom rejonu. Čim budu imali bilo kakvu informaciju, obavestiće javnost. U ovom trenutku, međutim, nema indicija da je reč o bilo kakvoj sabotaži - dodala je ministarka.

Vojna oblast Libava je poligon za obuku profesionalnih vojnika, aktivnih rezervista i dobrovoljnih vojnih vežbi. Tu se obučavaju i ukrajinski vojnici u okviru misije pomoći Evropske unije Ukrajini.

Prošle godine Češka je zajedno sa Poljskom obučila njih više od 4.000,a za isto toliko ukrajinskih vojnika odobren je mandat i za ovu godinu.

(B92)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU -  Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!