RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju ka Novokalinovu, žestoke borbe kod Časovog Jara (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

16. 04. 2024. u 07:00 >> 22:42

RAT u Ukrajini – 783. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују ка Новокалинову, жестоке борбе код Часовог Јара  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Ruske snage napreduju ka Novokalinovu i kod Časovog Jara (MAPA)


Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivna dejstva na više područja i izvode ciljane udare na različite ciljeve na teritoriji tzv. Ukrajina. Pogođeno je nekoliko ciljeva u Sumi i regionu, kao i Uman i Herson, a ponovo je pogođen aerodrom Starokonstantinov.
U pravcu Bahmuta, u toku su jurišne operacije na Časov Jar i okolinu, a Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvode raketne i bombaške napade na deo grada koji je okupirao VSU.

Ilustracija telegram rybar


Na Avdejevskom pravcu, ruske snage napreduju ka Novokalinovu i okolini. Pored toga, bilo je izveštaja o kontroli nad baštenskim partnerstvom Zaria, ali do sada bez potvrde.

U pravcu Donjecka, ruske snage su zauzete likvidacijom „džepova“ na deonici Pervomajskoje-Nevelskoje i vode jurišne borbe u Krasnogorovki, gde je najmanje polovina privatnog sektora južno od pruge prešla pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

Foto Tanjug/AP

U Rabotinu, u pravcu Zaporožja, VSU je izgubio neke položaje na zapadnoj periferiji sela i vode se borbe. Severozapadno od Verbovoja ruske oružane snage napreduju desantom.

 

Zelenski traži sastanak sa NATO

Kijev je inicirao sastanak Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Foto: AP

Kijev će uputiti zahtev za sazivanje sednice Saveta Ukrajina-NATO o isporukama PVO sistema i raketa, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

 

 

Ukrajinski general o Časovom Jaru

Masovna primena dronova sa ruske strane otežala je položaj ukrajinske vojske kod mesta Časov Jar, ocenio je ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos.

 

Zapad tera Ukrajince na pešadijske bitke u gradovima

Od samog početka sukoba, evropske zemlje i Sjedinjene Države počele su velike isporuke oružja Ukrajini, a NATO blok je stekao „smisao života“ nakon ukrajinskog sukoba.

Foto Tanjug/AP

Jelen: Rusija će odgovoriti na korišćenje njene suverene imovine

Sjedinjene Američke Države smatraju da je moguće da će Rusija odgovoriti na korišćenje suverene imovine i procenjuju rizike povezane sa tim, izjavila je na brifingu američki ministar finansija Dženet Jelen.

Prema njenim rečima, SAD takođe razrađuju različite scenarije, usmerene na smanjenje navedenih rizika.

FOTO: Tanjug/AP

Ruska armija obezbediće rotaciju misije IAE

Ruski vojnici obezbedili su pratnju naredne rotacije posmatrača misije IAEA u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Radi bezbednosti posmatrača IAEA duž cele trase od naznačenog prelaza – porušenog mosta kod naselja Kamensko u Zaporoškoj oblasti, od 7 do 19 časova proglašen je prekid vatre, koji su strogo poštovali svi vojnici Rusije, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se dodaje da su pre početka ruski demineri pregledali područje da li ima neeksplodiranih predmeta i ukrajinske municije.

-U okviru misije stigla su četiri inspektora. Njihov zadatak je da prate i procene bezbednosno stanje Zaporoške NE, precizira se u saopštenju.

 

Eksplozije u Hersonu

U Dnjepropetrovskom okrugu Hersona odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Roman Mročko.

 

 

Zašto je važan Časov Jar

Nakon oslobođenja Časovog Jara, ruska vojska će početi da napreduje prema Slavjansku i Kramatorsku, piše poljski list „Ržečpospolita“.

Foto Tanjug/AP

Atentat na ruskog odbornika u Zaporožju

U Zaporoškoj oblasti dignut je u vazduh poslanik Akimovskog okružnog veća, saopštio je šef Zaporožskog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.

-Još jedan teroristički napad u Zaporoškoj oblasti. Stigla je informacija da su teroristi digli u vazduh jednog poslanika Akimovskog okružnog veća, napisao je Rogov.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Veliki gubici VSu u ljudstvu, oborene rakete Storm šedou

Ruske trupe su pogodile skladišta municije i goriva, kao i radionice za proizvodnju i skladištenje bespilotnih letelica u 133 regiona;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije pozicije na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 630 vojnika;

Foto: Jutjub/Agas Channel/arronlee33

Ruske oružane snage su odbile dva kontranapada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 vojnika;

Grupa Istok je poboljšala položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju i odbile 8 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 380 vojnika;

Ruske oružane snage su oborile šest krstarećih projektila Storm Šedov, proizvedene u Velikoj Britaniji i dve protivradarske rakete HARM.

Patrušev: Rusija pooštrava mere bezbednosti

Dodatne mere za unapređenje civilne odbrane i osiguranje bezbednosti građana na severozapadu Rusije sada su posebno aktuelne u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti ukrajinskih neonacista na teritoriji Ruske Federacije, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, „pitanje je od posebnog značaja u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti na teritoriji zemlje od strane ukrajinskih neonacista koji su usvojili fašističke metode".

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Shutterstock/Ilustracija

-Pošto nije uspeo da postigne uspeh na bojnom polju, zločinački kijevski režim, uz podršku anglosaksonaca i njihovih poslušnika, i uz njihovu direktnu koordinaciju, namerno vrši sabotažu nad civilnim objektima, granatira pogranične ruske regione, koristeći vatreno oružje protiv civilno stanovništvo, vrši terorističke napade na mestima masovnog okupljanja ljudi, organizuje atentate na državne službenike, javne ličnosti i novinare, naveo je sekretar Saveta bezbednosti.

Uništena 3 ukrajinska drona

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zelenski hvali pomoć Izraelu

Izrael, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Jordan zajedno su se suprotstavili iranskim raketnim i bespilotniim napadima i to „sa maksimalnom efikasnošću“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju javnosti. On je podsetio da Izrael nije članica NATO-a.

-Ceo svet je video iz akcija saveznika na nebu Izraela i susednih zemalja koliko zaista efikasno jedinstvo može biti u odbrani od terorizma, ako je politička volja - osnova jedinstva, rekao je on.

SAD priremaju novi paket pomoći Kijevu

Predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da namerava da iznese na razmatranje kongresmena novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara kao poseban dokument, umesto zajedničkog zahteva Bele kuće koji takođe uključuje pomoć Izraelu i Tajvanu.

U četiri regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Prema izvoru, alarm u regionima se oglasio gotovo istovremeno - u 7.20.

Oružane snage Rusije napale su područje aerodroma u Hmeljnickoj oblasti

Ruske oružane snage napale su oblast vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, rekao je koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege.

„Oko tri sata ujutru u Starokonstantinovu došlo je do detonacije", rekao je sagovornik agencije.

BONUS VIDEO:

SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: "Novosti" u rodnom mestu srpske države


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave