IRANSKI EKSPERT: Sada možemo da posmatramo formiranje novog poretka na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 04. 2024. u 18:00

IRANSKI stručnjak za međunarodne poslove Somaje Mandegar prokomentarisala je za Sputnjik iransku operaciju protiv Izraela.

ИРАНСКИ ЕКСПЕРТ: Сада можемо да посматрамо формирање новог поретка на Блиском истоку

Foto: AP

-Odmah posle izraelskog raketnog napada na iranski konzulat u Damasku, iranske vlasti su zahtevale da se osudi ova nezakonita akcija, ali se to nije dogodilo. Stoga je Iran bio primoran da iskoristi svoje neotuđivo pravo na samoodbranu kao odgovor na agresiju Tel Aviva, rekla je Mandegar.

Ona je primetila da „da su SAD, Velika Britanija, Francuska i UN zaista želele „bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku, one bi osudile napad na iranski konzulat. Ali umesto toga predložili su Iranu da ne reaguje na dejstva Izraela“.

-Noćašnji napad pokazao je da je Iran izgubio strpljenje. Ovom operacijom okončan je proksi rat između Irana i Izraela i sada možemo da posmatramo formiranje novog poretka na Bliskom istoku, zaključila je ekspert.

Foto Tanjug/AP

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je u nedelju uveče da je pokrenuo napad na teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji početkom aprila. U noćašnjem napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove-samoubice „šahed“.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je njihova vojska u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržavati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva, pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila izvele napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Prema navodima Korpusa Čuvara Islamske revolucije, u napadu je poginulo sedam oficira korpusa, uključujući dva visoka generala-savetnika: Muhamed Reza Zahedi, komandant snaga Kudsa u Siriji i Libanu, i njegov zamenik – brigadni general Muhamed Hadi Hadži Rahimi. Teheran je istakao da zadržava pravo da odgovori.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave