VODENA STIHIJA RASELJAVA RUSKE GRADOVE : Posle Orska i Orenburg pogođen strahovitim poplavama

I. Stanojević

10. 04. 2024. u 15:50

KATASTROFALNE poplave u Rusiji naterale su na stotine hiljada porodica da se evakuišu iz svojih domova.

ВОДЕНА СТИХИЈА РАСЕЉАВА РУСКЕ ГРАДОВЕ : После Орска и Оренбург погођен страховитим поплавама

Foto Tanjug/AP

Pucanje brane koja je od reke Ural štitila grad Orsk, primorao je veliki deo stanovništva da se evakuiše iz svojih domova. Situacija je dodatno eskalirala pošto je obilan priliv vode iz reke Ural stigao do ruskog grada Orenburga, potvrdio je Aleksandar Sitnikov, šef pres-službe Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Orenburške oblasti.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin, saopštio je da je od 12 časova po lokalnom vremenu, nivo vode u reci Ural bio 996 centimetara, dok se kritičnim smatra nivo od 930 centimetara.

- Sada Orenburg prima isti talas koji je nedavno preplavio Orsk, ali zbog geografskih karakteristika, položaja nizina, visina, vodenih površina u blizini Orenburga, ovo, na sreću neće biti tako katastrofalna poplava, ali će biti veoma ozbiljno - upozorio je Sitnikov.

Po njegovim rečima, očekuju da će biti mnogo posla, prenosi RIA Novosti. U Orenburgu su poplavljene 2.392 oblasti i 1.910 kuća, a 865 ljudi je evakuisano. Nivo vode u reci Ural u tom gradu, porastao je, tokom noći od utorka do srede za skoro pola metra, a hidrolozi predviđaju da će vodostaj u naredna 24 sata i dalje rasti.

I Kazahstan u vodi

SITUACIJA se odrazila i na susedni Kazahstan, čije su vlasti ocenile da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina. U nekim regionima zemlje proglašena je vanredna situacija.

Regionalni guverner Denis Pasler saopštio je da hidrolozi predviđaju da će vodostaj porasti za još 30-70 centimetara.

- Noć je bila nemirna... Nivo Urala raste i sada je preko noći porastao za skoro 50 centimetara - kazao je Aleksej Kudinov, zamenik gradonačelnika Orenburga novinarima, prenela je RIA Novosti.

Ove godine, regioni oko južnog Urala suočili su se sa nezapamćenim poplavama, a situacija je najteža u Orenburškoj oblasti. Vlasti su naložile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada. Poplavljeno je 6.995 stambenih objekata sa okućnicama. Iz poplavljenih kuća evakuisane su 2.493 osobe, među kojima 797 dece. Regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na 21 milijardu rubalja. Vanredna situacija je takođe na snazi u ruskoj Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. Nivo vode u reci Tobol, po prognozama Roshidrometa, preći će 11 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije