AMERIČKI OBAVEŠTAJAC: Izrael ne preza ni pred čim - Napad na iranski konzulat mogao bi da gurne ceo svet u haos, udar na humanitarce nameran

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 22:15

IZRAEL je u ponedeljak gađao kompleks iranske ambasade u Damasku, u Siriji, ubivši 16 ljudi, uključujući i visokog komandanta snaga Iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Израел не преза ни пред чим - Напад на ирански конзулат могао би да гурне цео свет у хаос, удар на хуманитарце намеран

Foto: AP

Istog dana, dronovi izraelskih snaga (IDF) gađali su tri vozila Svetske centralne kuhinje u Gazi, ubivši sedam humanitarnih radnika.

Kako za Sputnjik kaže bivši američki obaveštajac Skot Riter, ti su događaji povezani.

-U periodu od nedelju dana, svet je dva puta bio svedok bezobzirnom kršenju međunarodnog prava, normi i standarda civilizovanih nacija od strane države Izrael, rekao je Skot Riter komentarišući dvostruke napade 1. aprila u Siriji i Gazi.

Napad u Damasku navodno je bio usmeren na visoke oficire Iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije (IRGC) koji deluju u Siriji.

-Ali činjenica da Izrael na ove oficire gleda kao na legitimne mete ne daje im dozvolu da krše zaštitu koja se pruža ovim strukturama. Diplomatski imunitet je realnost, a ovim zgradama (konzulati, ambasade) je data nepovredivost, zaštita međunarodnog prava, a Izrael se odlučio da to prekrši, naglasio je Riter.

Kako kaže, posledice napada na ambasadu tek treba videti, ali na osnovu reakcije i očekivanja samog Izraela, one mogu biti prilično ozbiljne.

-A to bi moglo da baci ne samo region već i svet u haos, previranja i sukobe, a sve zato što je Izrael odlučio da može da deluje iznad zakona, upozorio je bivši američki obaveštajac.

Što se tiče napada na vozila koja prevoze humanitarne radnike Svetske centralne kuhinje u Gazi, Riter ne prihvata izraelska uveravanja da su bili slučajni.

-Ovo nije bila nesreća. Izraelci tvrde da je to bila greška, nesreća. Nije bila. Ovi humanitarni radnici vozili su se putem koji je izraelskoj vojsci unapred saopšten i odobren. Vozili su se u tri jasno obeležena vozila. A napad koji se dogodio nije bio samo jednokratni „pardon, nismo hteli“. Bila su to tri namerna napada osmišljena da ubiju sve koji su bili uključeni u konvoj, da ne bude preživelih. I nije ih ni bilo, naglasio je Riter.

Posledice ovog napada su, kako kaže, bile predvidive.

-Gotovo odmah, brodovi puni humanitarne pomoći su se okrenuli i odbili da istovare svoj teret u Gazi iz straha da će ih Izrael napasti. Izrael je postigao svoj cilj. To je terorisanje, zastrašivanje međunarodnih humanitarnih grupa kako ne bi pružile pomoć neophodnu za održavanje života u Gazi, jer je to ono što je izraelska politika u Gazi, rekao je Riter.

On očekuje da će se „izraelski zločini i bezobrazno bezakonje nastaviti“ sve dok Tel Aviv ne bude nateran da se suoči sa posledicama svojih postupaka, i sve dok je vlada Benjamina Netanjahua na vlasti.

-Ovi zločini će se nastaviti sve dok Izraelu bude dozvoljeno da deluje bez ikakvih posledica, sve dok Sjedinjene Države pružaju diplomatsko pokriće Izraelu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i dokle je svet voljan da zažmuri na zločine koje je počinila vlada Benjamina Netanjahua. Rešenje ovog problema je jasno: vlada Benjamina Netanjahua mora da ode i da bude postavljena nova vlada u Izraelu koja poštuje međunarodno pravo, ali pre svega ona koja poštuje pravo slobodnog i nezavisnog palestinskog naroda da živi u palestinskoj državi koja neće biti spaljena nelegalnom okupacijom izraelskih vojnika i doseljenika, rezimirao je Riter.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)