IDF I ŠIN BET: Uspešno eliminisani visoki operativci Hamasa u Gazi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 03. 2024. u 17:30

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet potvrdili su danas da su izraelske snage uspešno eliminisale visoke operativce Hamasa u bolnici Al Šifa u gradu Gazi.

ИДФ И ШИН БЕТ: Успешно елиминисани високи оперативци Хамаса у Гази

Foto Tanjug/AP

Izraelske trupe su izvršile raciju u bolnici Al Šifa na osnovu obaveštajnih podataka koji su ukazivali da se u tom medicinskom kompleksu nalaze najviši zvaničnici Hamasa, navodi dnevnik Tajms of Izrael.

U saopštenju IDF se navodi da su pripadnici mornaričke jedinice naišle i ubile grupu naoružanih Hamasovih operativaca koji su istrčali iz odeljenja Hitne pomoći u bolnici Al Šifa.

Među njima je bio i visoki komandant Hamasa Rad Tabet koga je IDF u četvrtak označio kao šefa Hamasovog odeljenja za regrutacije i nabavke, kao i Mahmud Kalil Zakzuk, za koga IDF tvrdi da je zamenik komandanta Hamasove raketne jedinice u gradu Gaza.

U saopštenju IDF se navodi i da su snage izraelske izviđačke brigade Nahal u drugoj intervenciji, tokom upada u porodilište bolničkog kompleksa Al Šifa, likvidirale starije operativce Hamasa Fadija Dveika i Zakariju Nadžiba.

Prema pisanju izraelskog dnevnika, IDF i Šin Bet su potvrdili da je Dveik bio visoko rangirani pripadnik Hamasovog obaveštajnog odeljenja koji je 2002. godine izvršio teroristički napad u naselju Adora na Zapadnoj obali i ubio četiri civila.

Kako se navodi on je bio prognan u Pojas Gaze u okviru sporazuma postignutog sa Hamasom 2011. godine, kada je Izrael oslobodio 1.027 Palestinaca osuđenih za terorizam u zamenu za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

U saopštenju IDF se navodi da su ostale naoružane napadače Hamasa pripadnici izraelske vojske likvidirali u i oko bolnice i dodaje da su trupe zaplenile oružje i obaveštajne dokumente.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?