DIREKTOR "DŽEJ PI MORGANA": Tramp je neverovatan, ali nepredvidiv, recesija i dalje preti privredi SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 22:00

IZVRŠNI direktor "Džej Pi Morgan Čejsa" Džejmi Dajmon upozorio je da izgledi za recesiju u SAD još uvek postoje i ocenio da bi Federalne rezerve trebalo da sačekaju pre nego što smanje kamatne stope.

ДИРЕКТОР ЏЕЈ ПИ МОРГАНА: Трамп је невероватан, али непредвидив, рецесија и даље прети привреди САД

Foto: Tanjug/AP

-Svet se kreće ka mekom sletanju, verovatno na 70-80 odsto, rekao je Dajmon na poslovnom samitu u Sidneju. "Mislim da je šansa za meko sletanje u narednih godinu ili dve upola manja. Najgori slučaj bi bila stagflacija", dodao je on.

Kako prenosi "Blumberg", Dajmon je rekao da su ekonomski pokazatelji iskrivljeni zbog kovida i da ih uzima sa rezervom i ocenio da bi Fed trebalo da sačeka da se situacija raščisti pre nego što snizi kamatne stope. "Uvek mogu da seku brzo i dramatično. Njihov kredibilitet je u pitanju", rekao je on.

-Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama je trenutno veoma niska, plate nastavljaju da rastu, rekao je Dajmon i dodao da iako je američka ekonomija trenutno "na neki način u procvatu", rizik od recesije ostaje.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel prošle nedelje je sugerisao da se centralna banka približava "poverenju" koje joj je potrebno da počne da smanjuje kamatne stope.

-Čekamo da budemo sigurniji da se inflacija održivo kreće ka dva posto. Kada dobijemo to samopouzdanje – a nismo daleko od toga – biće prikladno da počnemo da spuštamo nivo ograničenja, rekao je Pauel.

CIRKUS ZVAN IZBORI

Na temu američkih izbora, Dajmon je rekao da je teško predvideti da li će pobediti Džozef Bajden ili Donald Tramp: "Imate dvojicu muškarca: obojica su stariji, nijedan ne sme da se razboli... Biće cirkus."

Dajmon je rekao i da je Tramp "neverovatna politička ličnost", ali da je nepredvidiv. "Nadam se da je Tramp mnogo promišljeniji, racionalniji i umereniji kada govori o spoljnoj politici i kako želi da se nosi sa tim", rekao je on.

Šef najveće banke u SAD ranije je podržao Trampovu rivalku Niki Hejli koja je odustala od trke pošto je žestoko podbacila na unutarstranačkim izborima uprkos ogromnoj podršci donatora.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024