HOĆE LI RUTE POSTATI NOVI ŠEF NATO-a? Ko sve podržava holandskog premijera?

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 02. 2024. u 20:43

SAD podržavaju ideju da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

ХОЋЕ ЛИ РУТЕ ПОСТАТИ НОВИ ШЕФ НАТО-а? Ко све подржава холандског премијера?

Foto: Profimedia

Ranije danas portal Politiko preneo je, pozivajući se na neimenovani izvor, da se idejom da Rute nasledi Stoltenberga slaže predsednik SAD Džozef Bajden.

Britanski Forin ofis saopštio je da podržava Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse, dok je Rotjers javio da Francuska takođe podržava tu ideju, prenosi Rojters.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Stoltenebergov mandat kao generalnog sekretara Alijanse, koji traje od 2014, ističe u oktobru, a jedan od glavnih zadataka njegovog naslednika bić da nastavi da obezbeđuje pomoć Ukrjaini u ratu protiv Rusije.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan