POTRES U NEMAČKOJ, ERDOGAN OSNOVAO STRANKU: "To je poslednja stvar koja nam je trebala"

Novosti online

30. 01. 2024. u 16:26

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je političku stranku za „ljude stranih korena“ u Nemačkoj koja bi trebalo da se „suprotstavi antimuslimanskom rasizmu“.

ПОТРЕС У НЕМАЧКОЈ, ЕРДОГАН ОСНОВАО СТРАНКУ: То је последња ствар која нам је требала

Foto: Turkish Presidency via AP, File

Erdogan je najavio da će Demokratska alijansa za različitost i buđenje (DAVA), koja je zvanično osnovana 7. januara, učestvovati na evropskim izborima koji se održavaju u junu ove godine.

Osnivanje stranke, koja je, kako piše Dejli mejl, produžnica Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) u Turskoj, odmah je izazvalo reakcije i zabrinutost među partijama u Berlinu.

- Erdoganov ogranak koji se ovde kandiduje za izbore je poslednja stvar koja nam treba - rekao je Džem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede, koji ima tursko migrantsko poreklo, na društvenoj mreži Iks.

- Ogranak Erdogana i AKP u Nemačkoj bio bi još jedna ekstremna partija u zemlji - napisao je Jens Špan, zamenik lidera najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), istoj društvenoj mreži.

Ovo dolazi nakon što je prošlog meseca izmenjen zakon koji je omogućio onima koji žive van EU da imaju dvojno državljanstvo u Nemačkoj, što bi potencijalno dalo pravo glasa za 1,5 miliona Turaka koji žive u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)