IZRAEL MOĆNIJI OD VEĆINE NATO ZEMALJA: Nabavka novih letelica daje veliku moć IDF (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 01. 2024. u 18:15

SAD i Izrael su veoma blizu zaključivanja velikog vojnog sporazuma o naoružanju koji će uključivati borbene avione F-35 i F-15, u jeku izraelske invazije u Gazi.

ИЗРАЕЛ МОЋНИЈИ ОД ВЕЋИНЕ НАТО ЗЕМАЉА: Набавка нових летелица даје велику моћ ИДФ (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

Razgovori između dve države o kupovini aviona su navodno dobro uznapredovali, ali sporazumi još nisu potpisani, iako je to juče objavila izraelska televizija Kešet 12 (Kanal 12), prenosi Tajms of Izrael.

Mora se reći da je Izrael podneo zvanične zahteve SAD u vezi sa kupovinom borbenih aviona F-35 i F-15 još prošle godine.

Kešet 12 je citirao zvaničnike izraelskog ministarstva odbrane koji govore o koracima ka zaključenju američko-izraelskog sporazuma o snabdevanju izraelske vojske bespilotnim letelicama i hiljadama metaka municije u narednim danima.

Prema zvaničnicima, sporazum bi uključivao isporuku velikog broja borbenih aviona F-35 i F15, kao i helikoptera Apache izraelskoj vojsci.

Publikacija Tajms of Izrael, pozivajući se na izvore odbrane, potvrđuje da su pregovori dobro uznapredovali.

ŠTA ĆE SVE KUPITI IZRAEL?

Zvaničnici su za Kešet 12 rekli da je paket oružja obuhvaćen sporazumima izuzetne veličine. Razlog je rizik od velikog sukoba, koji je i dalje visok, posebno kako se nastavljaju rat u Gazi i borbe na severu protiv grupa koje podržava Iran.

Rekli su da je Izrael tražio od Amerikanaca prioritet za isporuke, s obzirom na razvoj rata u Gazi.

Sa svoje strane, Tajms of Izrael potvrđuje da je generalni direktor Ministarstva odbrane Ejal Zamir u četvrtak boravio u Vašingtonu, gde je razgovarao o detaljima sporazuma zajedno sa zvaničnicima Pentagona, Stejt departmenta i takođe sa rukovodiocima velikih američkih odbrambenih kompanija.

Izvori odbrane su naveli da Izrael planira da nabavi:

*nova eskadrila od 25 stelt lovaca F35,

*eskadrila od 25 borbenih aviona F-15IA (izraelska varijanta najsavremenije verzije F-15EX),

*eskadrila od 12 helikoptera tipa Apač.

Nabavka helikoptera Apači odlučena je nakon lekcija naučenih iz napada Hamasa 7. oktobra i borbi u Pojasu Gaze, prema izvorima odbrane.

IZRAELSKA AVIJACIJA

Novi sporazumi će dopuniti već ogroman broj aviona visokih performansi kojima raspolaže izraelsko vazduhoplovstvo. Podsetimo, kako bi ste imali dojam o razmerama, Izrael je kopneno veličine Vojvodine.

Izraelsko vazduhoplovstvo već uključuje otprilike 25 F-15 Strike Eagles, 84 F-15 Eagles, 175 F-16 Fighting Falcons i F-35i Adira. Takođe, ako ugovor bude potpisan za 12 helikoptera Apač, oni će se pridružiti dvema eskadrilama helikoptera Apač (modeli Patan i Šeraf), koje su već u posedu Izraela.

Izrael je bio prva zemlja van Sjedinjenih Država koja je kupila F-35 i ostaje jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima mlaznjak pete generacije u svom arsenalu, sa stelt tehnologijom.

Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi.

Trenutno, prema javnim informacijama, izraelsko vazduhoplovstvo ima u upotrebi najmanje 39 aviona F-35. Potpisivanjem trećeg sporazuma broj aviona F-35 u opremi izraelske vojske dostići će čak 75 jedinica.

Foto Tanjug/AP

Ovaj avion je u osnovi i platforma za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali koja može da udari duboko u neprijateljsku teritoriju i učestvuje u vazdušnim duelima. Takođe je poznat kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod svojim hebrejskim imenom Adir. Izraelski Adir je nedavno prvi put uspešno presreo krstareću raketu.

F-35 UKRATKO

Lokid Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lighting II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lokid Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu