KAKO SU NESTALE AMERIČKE "FOKE": Mornarički specijalci oteli i potopili brod kod obala Somalije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 01. 2024. u 17:09

DVOJICA pripadnika američkih mornaričkih "foka" nestala su kod obala Somalije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

КАКО СУ НЕСТАЛЕ АМЕРИЧКЕ ФОКЕ: Морнарички специјалци отели и потопили брод код обала Сомалије

Foto Tanjug/AP

Oni su nestali prošlog četvrtka pokušavajući da se ubace na brod koji je plovio bez zastave i prevozio delove za balističke rakete srednjeg dometa iz Irana, prenosi britanski "Telegraf". Iako se smatra da je oružje bilo namenjeno Jemenu, plovilo na koje su pokušali da se tajno ukrcaju američki specijalci poznato je po ilegalnom prevozu oružja za Somaliju.

Veruje se da je jednog od pripadnika "foka" u more bacio snažni talas, a drugi je skočio za njim pokušavajući da ga spase. Nijedan od njih nije od tada viđen.

U traženje nestalih "foka" uključeni su helikopteri i dronovi. Američka Glavna komanda saopštila je dan posle nestanka vojnika, da je u toku akcija potrage za nestalim pripadnicima mornaričkih snaga, ali nisu otkrili da su u pitanju "foke".

Nezvanično, nestali specijalci bili su deo posade broda "Luis B. Puler", a ostali članovi američkog tima koji je prišao plovilu s oružjem, uspešno su se ukrcali na njega, zarobili posadu od desetak ljudi, konfiskovali oružje, pretresli brod, a zatim ga potopili.

‌Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je ovog vikenda da ova operacija nema veze sa udarima protiv Huta. Objasnio je da je cilj bio sprečiti dotok oružja u Jemen.

Vojnici koji su upali na brod deo su specijalnih mornaričkih jedinica povezanih sa Petom flotom stacioniranom u Bahreinu koja sprovodi redovne pretrese brodova u Adenskom zalivu tražeći nelegalno oružje i drogu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon