POVRATAK U BUDUĆNOST U - KUŠETU: Usred ekonomske, energetske i ekološke krize, na evropske pruge vraća se moda noćnih vozova

Voz je za "sirotinju", a avioni za elitu. Ova mantra važila je decenijama, da bi se kasnije, devedesetih, zamenile uloge – vozovi su bili sve skuplji, a avionski letovi sve jevtiniji. Sada se stvari, izgleda, ponovo vraćaju na originalna podešavanja. Dugo izbrisani iz redova vožnje, noćni vozovi ponovo u laze u modu.

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ У -  КУШЕТУ: Усред економске, енергетске и еколошке кризе, на европске пруге враћа се мода ноћних возова

Foto: Goran Čvorović

Tako je ovih dana, posle devet godina pauze, opet otvorena linija između Pariza i Berlina, sa kušet-kolima i svime onim što ovakva vrsta "avanturističkog" putovanja nosi sa sobom i što mnogi nostalgičari čuvaju u vedrim sećanjima iz detinjstva.

Zvanično, noćni voz između dve evropske prestonice uveden je iz ekoloških razloga i očuvanja čovekove okoline. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je jeftiniji od bržih, dnevnih putovanja. Noću se između Berlina i Pariza, udaljenih hiljadu kilometara, putuje oko 14 sati, što je za današnje uslove brzih vozova presporo. Ali, ne gube se dragoceni dnevni sati za transport. I karta je jeftinija. To mnogima istovremeno štedi novac i za hotelski smeštaj. U ova vremena ekstremnih skupoća taj podatak nije zanemarivljiv.

Dugo su u EU insistirali na avionskom saboraćaju i brzim vozovima. Avioni su, u međuvremenu, ocenjeni kao veliki zagađivači i preskupa "zabava", pa se polako akcenat stavljao na šinski saobraćaj. Ali, i tu su karte bile paprene, pa su, paralelno, počeli da se vraćaju stari dobri, jeftiniji, i sporiji putnički vozovi. Sada, eto, ponovo dolazi red i na spavaća kola, u vreme koje su poslednjih decenija železničke službe koristile da, za nekoliko noćnih sati, održavaju prugu.

Za sada, noćni vozovi između Pariza i Berlina ne saobraćaju svakog dana, što otežava putovanja na vikende. Iz Berlina kreću ponedeljkom, sredom i petkom, a iz Pariza utorkom, četvrtkom i subotom. Ako sve bude u redu, svakodnevna veza između dve prestonice biće omogućena od oktobra sledeće godine.

Ponuđene su dve verzije luksuza, prva sa četiri ili šest kreveta u kabini, po ceni od 60 evra, ukupnog kapaciteta 108 mesta, i druga, sa dva do tri smeštaja, sa tušem i toaletom u kabini, koja košta 95 evra po glavi, s ukupno 72 ovakvih mesta u kompoziciji sa šest vagona. Za razliku od ranijih putovanja, kola se manje ljuljaju, dušek je deblji, na raspolaganju su pribor za održavanje higijene i vaj-faj, ali sve je, u suštini, na "povratku u budućnost" isto kao u prošlosti. Za noćobdije, postoje i samo sedeća mesta, koja koštaju tek 30 evra, kojih ukupno ima 132. Za utehu, sedište tokom vožnje može da se nagne unazad.

Prvi su potencijal vraćanja noćnih vozova shvatili pre nekoliko godina u austrijskim železnicima, čiji "Najtdžet" sada saobraća i između Pariza i Berlina. Kupili su rashodovane nemačke vagone i krenuli u akciju. Danas špartaju prugama između Beča i Pariza, Brisela, Berlina, Varšave, ali i Minhena i Rijeke, Graca i Ciriha, Budimpešte i Berlina... Postoji 25 međunarodnih linija za koje se karte nekada rezervišu i nekoliko meseci unapred.

DO NICE, TULUZA, BRIJANSONA...

Nedavno su Francuske železnice su u saobraćaj, posle dvadeset godina, vratile noćni voz između Pariza i Orijaka. Pre dve godine, kušet-kola su ponovo na raspolaganju na liniji između Pariza i Nice, kada su vraćene i veze između Grada svetlosti sa svetilištem u Lurdu, Tuluzom i Brijansonom. Država je u te svrhe uložila 100 miliona evra da bi renovirala oko 130 vagona iz sedamdestih i osamdesetih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)