HUTI IMAJU RAZORAN ARSENAL: Deluju kao da su naoružani samo lakim oružjem ali to ne može biti dalje od stvarnosti (VIDEO)

Novosti online

13. 01. 2024. u 07:11

HUTI, jemenska šiitska pobunjenička grupa koju podržava Iran, bili su meta masovne odmazde SAD i Velike Britanije u četvrtak uveče zbog napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, što je dovelo do toga da brodarske kompanije masovno preusmeravaju saobraćaj na duge rute preko Rta dobre nade.

ХУТИ ИМАЈУ РАЗОРАН АРСЕНАЛ: Делују као да су наоружани само лаким оружјем али то не може бити даље од стварности (ВИДЕО)

Foto printscreen youtube Future Technology of Military

Huti imaju imidž "odrpane" vojske naoružane zastarelim kalašnjikovima, ali zahvaljujući saveznicima u Teheranu to više nije slučaj.

Grupa koju čini oko 20.000 boraca ima napredan arsenal, koji uključuje dronove, krstareće i balističke rakete, kao i protivbrodske rakete, piše Skaj njuz.

Njihovi lideri kažu da je cilj da prekinu komercijalnu plovidbu na globalno važnom plovnom putu kako bi Izrael prekinuo vojnu akciju u Gazi i ukinuo blokadu pojasa Gaze.

Otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, Huti su izveli niz napada u Crvenom moru, tvrdeći da su gađali brodove povezane sa Izraelom u znak solidarnosti sa Palestincima.

Ubrzo nakon što su američke i britanske snage napale njihove ključne vojne lokacije, Huti su obećali da to neće ostati bez odgovora. Napad zapadnih saveznika usledio je nakon uzastopnih upozorenja da će biti posledica ako se napadi na komercijalni brod nastave, pri čemu su američke i britanske snage pogodile 60 ciljeva na 16 lokacija rano u petak u, kako su rekli, pokušaju da spreče dalje ometanje vitalnog plovnog puta.

Pomenuti imidž Huta, inače pripadnika zajdija, šiitske sekte, više ne odražava ono što je grupa u međuvremenu postala, niti odražava trenutne vojne kapacitete nakon snažnijeg povezivanja sa Teheranom poslednjih godina, sa kojim nisu tesno ideološki povezane kao druge grupe koje čine tzv. Osovinu otpora.

 

KRSTAREĆE RAKETE

Huti, pored standardne vojne opreme, naoružanja i sistema naoružanja, kontinuirano razvijaju svoje vojne sposobnosti od 2014. godine, kada su zauzeli jemensku prestonicu Sanu. Poslednjih 10 godina suočavali su se sa napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i ne samo da su preživeli, već su i ojačali. Njihov arsenal naoružanja, kako ističu vojni stručnjaci, čine iranska oprema, komponente i sistemi naoružanja, prenosi agencija AFP.

To uključuje balističke rakete koje Huti nazivaju Tajfun, rebrendirana verzija iranske rakete Kadr sa dometom od 1.600 do 1.900 kilometara, prema Fabijanu Hincu sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

- Vrlo je neprecizna, barem u verziji koju smo videli, ali bi trebalo da može da stigne do Izraela - rekao je Hinc za AFP, a prenosi indijski televizijski kanal NDTV.

Iran je 2016. godine izvršio testiranje svojih projektila Kadr, pogodivši ciljeve udaljene oko 1.400 kilometara. Mohamed Albaša, viši analitičar za Bliski istok u američkoj kompaniji za primenjenu analitiku Navanti Group, kaže da su Huti predstavili Tajfune samo nekoliko nedelja pre napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na Izrael, čime je započeo trenutni rat između Izraela i Hamasa.

Foto Tanjug/AP

Šiitski pobunjenici, koji kontrolišu veći deo severnog Jemena, takođe imaju iranske krstareće rakete Kuds, navodi Hinz. Postoje različite verzije Kudsa, od kojih neke imaju domet od oko 1.650 kilometara, što je dovoljno da pogodi Izrael, kaže on.

Huti su 2022. godine tvrdili da su krstarećim raketama Kuds 2 gađali naftna postrojenja u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Navođene rakete su zatim putovale više od 1.126 kilometara od severnog Jemena do cilja. Takođe su koristili projektil Kuds 2 2020. za napad na ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

DRONOVI I PROTIVBRODSKE RAKETE

Saudijska Arabija i Sjedinjene Države su više puta optuživale Iran da snabdeva Hute bespilotnim letelicama, raketama i drugim oružjem, što Teheran uporno poriče. Huti, s druge strane, tvrde da svoje dronove proizvode u zemlji, iako analitičari ističu da sadrže švercovane iranske komponente.

Shahed - 136 Foto MO Irana

Njihov arsenal tako uključuje iranske dronove Šahed-136, koje Rusija koristi u ratu u Ukrajini, navodi Hinc. Imaju domet od oko 2.000 kilometara, a dostupan je i drugi model drona, Samad-3. Hinc navodi da se ne zna tačan domet ovog drona, ali da je trebalo da bude oko 1.600 kilometara. Dronove Samad-3 koristili su jemenski militanti u napadima na UAE i Saudijsku Arabiju. Letelica može da nosi 18 kilograma eksploziva, navode izvori i analitičari medija pod kontrolom pobunjenika.

Bespilotne letelice koje koriste Huti koriste GPS navođenje i "autonomno lete duž unapred programiranih putnih tačaka" ka svojim ciljevima, rekli su stručnjaci Centra za strateške i međunarodne studije u izveštaju za 2020.

(Kurir.rs/Jutarnji list/)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave