RAT U IZRAELU: IDF uništava sve solitere priprema nastavak ofanzive; Američki razarač oborio više dronova (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

15. 11. 2023. u 07:32 >> 01:51

RAT u Izraelu - 40. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ уништава све солитере припрема наставак офанзиве; Амерички разарач оборио више дронова (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Borbe u Gazi i Izraelu: IDF uništava sve solitere priprema nastavak ofanzive; Nema štaba Hamasa u bolnici Al Šifa; Američki razarač oborio više dronova (MAPA/VIDEO)


POJAS GAZE
Glavni događaji na severu Pojasa Gaze odvijali su se oko bolnice Al-Šifa, na koju je napad počeo u noći između 14. i 15. novembra. Suprotno tvrdnjama o „podzemnom štabu Hamasa“, javnosti još nije pokazano ništa što bi ukazivalo na korišćenje bolnice kao pokrića za štab.

Ilustracija telegram rybar



Izraelska štampa je do sada demonstrirala samo takve nesumnjive atribute terorizma kao što su kamere u hodnicima bolnice, mala količina malokalibarskog oružja i, pažnja, torbe sa kalašnjikovima i magazini, od kojih je jedan bio sakriven iza aparata za magnetnu rezonanciju, kao i teroristički, ali zamagljen laptop, i gomilu diskova. U bolnici Al Šifa nije postojao spisak militanata koji bi odgovarao "kalendaru".

Od danas se nisu pojavili novi dokazi o razvoju ofanzive IDF duboko u Gazi. Zbog toga je nemoguće proveriti napredovanje Izraelaca izvan bolnice Al Šifa, koja je napadnuta noću.


Međutim, postoje i drugi video snimci: očigledno, nakon formiranja operativne „utrobe“ u oblastima Ar-Rimal al-Šimali i Ar-Rimal al-Janubi, jedinice IDF-a su prešle na „teraformisanje područja“.

Foto Tanjug/AP

Na ovim snimcima se vidi eksplozija zgrade zakonodavne skupštine Gaze, u kojoj su Izraelci pre nekoliko dana održali fotosesiju. Možda se sada priprema odskočna daska za dublje kretanje u Gazu. Ali da bi se sprečili napadi Palestinaca u pozadini, velike zgrade se ruše: sa velikim stepenom verovatnoće sadrže izlaze iz podzemnih tunela i metroa Hamasa.



JUŽNI PRAVAC
Palestinski izvori izveštavaju o distribuciji letaka koji pozivaju civile da napuste naselja istočno od Kan Junisa. Došlo je do okršaja u oblasti ograde za razdvajanje između Al-Suraija i Kisufima, a sam Kisufim je gotovo svakodnevno pod vatrom. Mogućnost otvaranja još jednog pravog ofanzivnog fronta IDF u Pojasu Gaze u bliskoj budućnosti je sasvim moguća, mada malo verovatna. Međutim, često granatiranje okolnih kibuca i vojnih baza može u nekom trenutku postati katalizator za ofanzivu.

Foto Tanjug/AP

Svetski mediji od jutra raspravljaju o tužnoj sudbini 79-godišnjeg Bašira Hadžija. Prvo izraelski mediji pokazuju kako mu vojnici IDF pomažu, a nekoliko sati kasnije otkriveno je njegovo telo sa dve rane od metka.

I pored toga što Arapi slikaju civila koga su Izraelci streljali nakon što je iskorišćen za propagandu, mi nećemo znati istinu: starca su mogli da upucaju i Izraelci i posebno revni pripadnici Hamasa, smatrajući ga ljubiteljem „cionističkog obrazovanja“.


GRANICA SA LIBANOM
U pograničnim oblastima je sve po starom. Hezbolah je rutinski izveštavao o napadima na šest graničnih punktova i baza, a IDF je isto tako rutinski izvodio napade na nešto manje od dvadesetak gradova i okolnih područja. Nema prijavljenih žrtava ili povređenih. Uglavnom, održavanje statusa kuo je relativno korisno za obe strane. Hezbolah može mirno da izjavi podršku palestinskom narodu, a Izrael može da eskalira situaciju „pretnjom sa severa“.

ZAPADNA OBALA
U palestinskim vlastima na Zapadnoj obali situacija, uglavnom, nije pretrpela značajnije promene. Do sukoba je došlo u Jerusalimu, Tulkarmu, Dženinu i selu Deir abu Daif usred operacija IDF. IDF je priveo nekoliko Palestinaca u Hebronu i pet susednih gradova, kao i Jerusalim. Generalno, svakim danom dolazi do smanjenja protestne aktivnosti. Da li racije daju rezultate, ili je u pitanju rutinizacija sukoba, pokazaće vreme.


DEJSTVA PROIRANSKIH FORMACIJA NA BLISKOM ISTOKU
A u Iraku su proiranske formacije pokrenule raketni napad na američku bazu Ain al-Asad sa nepoznatim uspehom. Američko vazduhoplovstvo je zauzvrat uništilo transport sa lanserom u pustinji Anbar u blizini pomenute baze. Uveče su se pojavili izveštaji da je brod američke mornarice presreo nekoliko bespilotnih letelica u Crvenom moru. Prema preliminarnim podacima, dronovi su leteli iz Jemena ka Izraelu, ali postoji i verzija pokušaja napada na razarač Tomas Hadner (Thomas Hudner) DDG-116.

Foto US NAVY

 

Jordan i UAE osudili bombardovanje Gaze

Jordan osuđuje navodno izraelsko granatiranje u blizini jordanske poljske bolnice u Gazi, koje je navodno dovelo do povređivanja sedam bolničkog osoblja koje je lečilo ranjene Palestince.

IDF nije odmah odgovorila na zahtev za komentar da li izvodi vazdušne napade u toj oblasti.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova Amana kritikuje taj čin kao „čisto kršenje međunarodnog prava“ i smatra Izrael „potpunim odgovornim za ugrožavanje života jordanskih medicinskih timova“, preteći da će preduzeti pravne i političke korake nakon što dobije rezultate istragu koju je pokrenula jordanska vojska.

Jordan takođe poziva Izrael da se uzdrži od napada na bolnice. IDF je pružio značajne dokaze da se neki od glavnih komandnih centara Hamasa i skladišta oružja nalaze ispod medicinskih objekata u Gazi.

UAE takođe izdaju saopštenje u kojem „najoštrije osuđuju“ navodni izraelski bombaški napad u blizini jordanske poljske bolnice.

 

U Gazi stradalo 4.710 dece i 3.160 žena

Teroristička organizacija Hamas koja kontroliše Gazu tvrdi da je broj poginulih u ratu koji je u toku dostigao 11.500, uključujući najmanje 4.710 dece i 3.160 žena.

Ove brojke se ne mogu nezavisno proveriti i ne prave razliku između civila i terorista, a takođe ne prave razliku između poginulih u izraelskim vazdušnim napadima ili neuspelim palestinskim raketnim lansiranjem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

IDF se povukao iz nekih zgrada bolnice Al Šifa

Izraelski vojnici su se povukli iz nekih zgrada u okviru bolničkog kompleksa Al Šifa u Gazi, međutim i dalje sprečavaju bilo koga da uđe ili izađe iz bolnice, javlja Al Džazira.

Prema izveštaju tog medija, oni su ispitivali lekare i medicinsko osoblje i nisu im dozvolili da se evakuišu.

Foto Tanjug/AP

Katarska televizija dodaje da su vojnici i dalje na ulazu u bolnički kompleks, kao i da imaju punu kontrolu nad objekotm.

 

Izrael ne pristaje na rezoluciju SB UN

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras, nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na „produžene humanitarne pauze“ u Gazi, da tahvih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

Foto Tanjug/AP

 

Pirc Musar: Nepreduzimanjem akcija saučesnici smo u pogibiji dece u Gazi

Ubijanje civila i dece je zločin, a ne preduzimajući akcije s tim u vezi, saučesnici smo u smrti dece u Gazi, izjavila je danas predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar govoreći o dešavanjima na Bliskom istoku.

Ona je naglasila da se hitna pomoć mora pružiti i pozvala obe strane, Izrael i Hamas, da dobro razmisle šta rade, prenela je agencija STA.

Pirc Musar je naglasila da je umiranje dece u ratovima neizreciva tragedija, koja mora da se završi.

"Ubijanje civila više nije odgovornost jedne države, već svih nas, jer to predstavlja udar na čovečanstvo", rekla je ona.

Napomenula je da je Međunarodni krivični sud jasno odredio mehanizme delovanja u slučaju regrutovanja dece u oružane snage ili zločina, koji su posebno usmereni na decu, i dodala da je to slučaj u Gazi, gde je više od polovine stanovništva mlađe od 18 godina.

EU: Borelj u poseti Bliskom istoku i zalivskim zemljama od 16. do 20. novembra

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boraviće u Izraelu, Palestini, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji, Kataru i Jordanu od 16. do 20. novembra, saopštila je EU.

Poseta će se održati u kontekstu rata protiv Hamasa i produbljivanja humanitarne krize u Gazi, nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i u kontekstu regionalnog pristupa EU.

Visoki predstavnik EU će sutra boraviti u Izraelu, gde će se sastati sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom, ministrom bez portfelja Benijem Gancom, ministrom inostranih poslova Elijem Koenom, opozicionim liderom Jairom Lapidom i drugim zvaničnicima. 

On će, takođe, posetiti zajednicu na jugu Izraela koja je pretrpela teroristički napad 7. oktobra.

Tokom svog boravka, Borelj će se sastati i sa preživelima Hamasovih napada i porodicama talaca, koji se još uvek nalaze u Gazi.

Vojnici IDF-a se povukli iz nekih zgrada, ali i dalje kontrolišu bolnicu Al Šifa

Izraelski vojnici su se povukli iz nekih zgrada u okviru bolničkog kompleksa Al Šifa u Gazi, međutim i dalje sprečavaju bilo koga da uđe ili izađe iz bolnice, javlja Al Džazira.

Prema izveštaju tog medija, oni su ispitivali lekare i medicinsko osoblje i nisu im dozvolili da se evakuišu.

Katarska televizija dodaje da su vojnici i dalje na ulazu u bolnički kompleks, kao i da imaju punu kontrolu nad objekotm.

Turska prima na lečenje 26 pacijenata iz Pojasa Gaze

Turski ministar zdravlja Fahretin Kodža rekao je danas da će ta  zemlja primiti na lečenje 26 pacijenata iz Pojasa Gaze i 13 ljudi u njihovoj pratnji.

Kodža je rekao da su svi pacijenti i njihovi pratioci danas prošli kroz prelaz Rafa u Egipat i dodao da se turski zvaničnici nadaju da ih će kasnije danas evakuisati avionom u Tursku, prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je i da Turska planira da uspostavi terensku bolnicu u blizini prelaza Rafa.

On nije precizirao da li neki od danas evakuisanih pacijenata imaju tursko državljanstvo.

Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi pod kontrolom izraelskih snaga

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi Al Šifa sada pod kontrolom izraelskih snaga.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su napad na Al Šifu danas rano nakon što su optužile Hamas da deluje iz tunela ispod ogromnog bolničkog kompleksa, što su pomenuta militantna grupa i bolnički zvaničnici više puta oštro demantovali, preneo je Si-En-En .

"Izraelsku okupaciju smatramo potpuno odgovornom za živote i bezbednost medicinskog osoblja, ranjenih, bolesnih, prevremeno rođene dece i raseljenih", saopštila je kancelarija za medije Hamasa.

Abas tražio od američke delegacije da pritisne Izrael da zaustavi rat u Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas primio je danas u Ramali američku delegaciju koju predvode koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za Bliski istok Bret Mekgurk i pomćnica državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Barbara Lif i poručio im da američka administracija treba da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi rat u Pojasu Gaze.

Tokom sastanka, Abas je rekao da treba ubrzati isporuku humanitarne pomoći u Pojas i zaustaviti napade vojnika i naseljenika na Palestince na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrael.

Vlada Gaze kaže da su izraelske snage maltretirale ljude u bolnici Al Šifa

Kancelarija za medije vlade Gaze napominje da su pripadnici zvaničnih izraelskih snaga u bolnici Al Šifa maltretirali bolesne, ranjene i raseljene, kao i da su takođe napale deo medicinskog osoblja.

Prema navodima te institucije, izraelski vojnici su ljude u bolnici tukli i terali da se svlače, dok su ih vređali i psovali, prenela je Al Džazira.

"Tražili su i od medicinskih radnika da napuste svoja mesta, kako bi ih ispitivali pod pretnjom oružjem", saopštila je Kancelarija za medije.

Tajms of Izrael: Izraelska vojska demolirala zgradu parlamenta u Gazi

Izraelska vojska demolirala je zgradu parlamenta u Gazi, javlja Tajms of Izrael.

Na video-snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama navodno se vidi trenutak eksplozije. IDF je ranije saopštio da je zauzeo niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

Hamas: Optužbe da koristimo bolnicu za vojne operacije su jeftina propaganda

Palestinska grupa Hamas odbacila je navode izraelske vojske da je pronašla konkretne dokaze da je bolnica Al Šifa u Gazi korišćena za vojne operacije, poručivši da je reč o jeftinoj propagandi.

"Optužbe nisu ništa drugo, do nastavka laži i jeftine propagande kojom Izrael pokušava da opravda svoj zločin koji ima za cilj uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Al Džazira.

Rusija poslala humanitarnu pomoć u Pojas Gaze

Rusija je poslala više od 140 tona humanitarne pomoći za pomoć civilnom stanovništvu Pojasa Gaze, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Sa naše strane, nastavljamo aktivno da učestvujemo u humanitarnim naporima za ublažavanje stradanja civilnog stanovništva. Avioni Ministarstva za vanredne situacije su iz Kazanja u Egipat 10. novembra isporučili pošiljke hrane i lekova za stanovnike Pojasa Gaze“, rekla je Zaharova.

Ona je primetila da se u uslovima jake izraelske blokade Pojasa Gaze razmere humanitarne katastrofe šire. „U Pojasu Gaze i dalje postoji akutna nestašica hrane, lekova i goriva. Zbog tekućih sukoba, jedini granični prelaz Rafah na granici sa Egiptom, koji je i dalje otvoren za prevoz humanitarnog tereta, radi uz značajna ograničenja.

Humanitarna pomoć koja preko njega stiže nije dovoljna za pokrivanje postojećih potreba“, dodala je ona.

Predlog plana u 10 tačaka za okončanje sukoba

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits predložio je plan u 10 tačaka za okončanje, kako je naveo, krvoprolića u Gazi.

„Dok masakr u Gazi svakodnevno dostiže nove nivoe užasa, svet u šoku i dalje gleda kako se bolnice granatiraju, prevremeno rođene bebe umiru, a čitavo stanovništvo ostaje bez osnovnih sredstava za preživljavanje. Ovom se treba stati na put“, naveo je u saopštenju Grifits.

U planu se poziva na humanitarni prekid vatre i navodi da je potrebno olakšati protok konvoja sa humanitarnom pomoći, otvoriti i druge kontrolne punktove osim prelaza Rafa, dozvoliti isporuku goriva, ne ometati distribuciju humanitarne pomoći, povećati broj skloništa za raseljena lica, stvoriti sistem zaštite skloništa, organizovati centre za distribuciju javne pomoći, dozvoliti kretanje civila u bezbedna područja, obezbediti 1,2 milijarde dolara.

Hamas spreman da oslobodi 50 talaca u zamenu za primirje

Palestinski pokret Hamas prihvatio je da oslobodi 50 talaca u zamenu za trodnevno primirje u Pojasu Gaza, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Uslovi sporazuma predviđaju da i Izrael oslobodi jedan broj palestinskih žena i dece koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Pored toga, biće povećan i dotok humanitarne pomoć u enklavu.

Kako navodi agencija, Izrael još nije komentarisao i nije prihvatio ili odbacio jednostrano primirje.

IDF: Nije bilo borbi u bolničkom kompleksu, izraelska vojska pronašla oružje

Izraelska vojska pronašla je oružje i "terorističku infrastrukturu" tokom racije na jednom mestu u bolničkom kompleksu El Šifa u Pojasu Gaze, rekao je viši zvaničnik izraelske vojske, preneo je Rojters.

Vojni zvaničnik je novinarima rekao da nije bilo borbi u bolničkom kompleksu, kao i da vojnici nisu bili u dodiru sa medicinskim osobljem i pacijentima.

Grifits (UN): Bolnice nisu bojna polja, zgrožen sam vojnim upadom u El Šifu

Podsekretar za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija Martin Grifits naveo je da je zgrožen izveštajima o vojnom upadu u bolnicu u Gazi.

"Zgrožen sam izveštajima o vojnom upadu u bolnicu El Šifa u Gazi. Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila moraju prevazići sve druge brige. Bolnice nisu bojna polja", naveo je Grifits u objavi na društvenoj mreži Iks (Tviter).

 

Erdogan: Izrael je teroristička država

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Izrael "teroristička država" i da čini ratne zločine i krši međunarodno pravo u Gazi, preneo je Rojters. 

Erdogan je ponovio svoju ocenu da Hamas nije teroristička organizacija.

U obraćanju parlamentu, Erdogan je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da objavi da li Izrael ima nuklearne bombe i nazvao Netanjahua odlazećim premijerom.

Erdogan je naveo da je Hamas politička stranka koju su izabrali Palestinci

Direktor SZO: Izgubili smo kontakt sa osobljem u bolnici El Šifa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejezus naveo je na društvenoj mreži Iks (Tviter) da su veoma zabrinuti zbog izveštaja o vojnom upadu u kompleks bolnice El Šifa.

"Ponovo smo izgubili kontakt sa medicinskim osobljem u bolnici. Ekstremno smo zabrinuti za njihovu i bezbednost pacijenata", naveo je Gebrejezus.

Rojters: Cisterna sa gorivom ušla u Pojas Gaze

Cisterna sa gorivom je ušla u Pojas Gaze, preneo je Rojters pozivajući se na lokalne medije i egipatske bezbednosne izvore.

Gorivo je u Pojas Gaze ušlo preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom.

Očevici navode da još dve cisterne čekaju prelazak granice.

Od početka kopnene operacije poginula 52 izraelska vojnika

Od početka kopnene operacija u Pojasu Gaze poginula su 52 izraelska vojnika, javio je „Tajms of Izrael“, pozivajući se na Izraelske odbrambene snage.


Netanijahu kritikovao Trudoa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je kanadskog kolegu Džastina Trudoa, koji je prethodno apelovao na Izrael da pokaže maksimalnu uzdržanost tokom vojnih operacija u Gazi.

Trudo je izjavio da svet prisustvuje užasnim događajima, u koje spadaju, kako je naveo, ubistva žena, deca, beba.
Nakon toga oglasio se Netanijahu, rekavši da Hamas treba kriviti za užasne događaje o kojima je pričao Trudo, a ne Izrael.
 

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo upad izraelskih snaga u bolnicu Šifa

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je upad izraelskih snaga u bolnicu Šifa, navodeći da taj potez predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze poginula su 102 radnika Agnecije UN

Od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra, u Pojasu Gaze poginula su 102 radnika Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice na Bliskom istoku.

To je najveći broj poginulih humanitarnih radnika Ujedinjenih nacija u bilo kom sukobu u istoriji UN, navodi se u saopštenju.

 

Izraelska vojska demantovala navode da su napadnuti pacijenti i medicinsko osoblje

Izraelska vojska odbacila je navode da su njihove snage napale pacijente i medicinsko osoblje u bolnici Šifa u Gazi. Vojnici su pronašli oružje u bolnici što, prema saopštenju izraelske vojske, ukazuje na prisustvo Hamasa.

Najmanje pet boraca Hamasa ubijeno je u okršaju ispred bolnice, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da nema naznaka da Hamas u tom medicinskom kompleksu drži taoce, ali izraelska vojska veruje da tokom operacije može da dođe do informacija o zarobljenima.
 

Hamas optužuje Bajdena

Hamas je optužio američkog predsednika Džozefa Bajdena da je odgovoran za upad izraelske vojske u kompleks bolnice Šifa.

„Smatramo da su Izrael i predsednik Bajden u potpunosti odgovorni za napad na bolnički kompleks“, navodi se u saopštenju Hamasa.

 

Direktor bolnica u Pojasu Gaze potvrdio da su izraelske snage zauzele odeljenje hitne pomoći i napale pacijente

Direktor bolnica u Pojasu Gaze Mohamad Zakut izjavio je za televizijski kanal „Majadin“, sa sedištem u Bejrutu, da su izraelske snage zauzele odeljenje hitne pomoći u bolnici i napale pacijente.

Zvaničnik ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je video izraelske tekstove

Jusef Abul Riš, zvaničnik ministarstva zdravlja u Gazi, koji se nalazi u bolnici Šifa, izjavio je da je video izraelske tenkove unutar kompleksa bolnice i „desetine vojnika i komandosa unutar hitne pomoći i prijemne zgrade“.

 

Svi lekari, pacijenti i članovi porodica evakuisani su iz bolnice Kuds na severu pojasa Gaze

Svi lekari, pacijenti i članovi porodica evakuisani su iz bolnice Kuds na severu Pojasa Gaze, saopštila je humanitarna organizacija Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Kako navode iz te organizacije, do potpune evakuacije je došlo nakon više od deset dana opsade, tokom koje je sprečen dolazak medicinskih i humanitarnih zaliha u bolnicu.

Crveni polumesec je na društvenoj mreži X (Tviter) okrivio izraelsku vojsku za bombardovanje bolnice i za pucanje na ljude unutar bolnice.

Kako dodaju, ranjeni se prevoze u bolnice na jugu Pojasa Gaze.

 


Guteres pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, dodavši da je duboko uznemiren zbog užasne situacije u bolnicama u toj oblasti.

„U ime čovečanstva, pozivam na hitan humanitarni prekid vatre“, napisao je Guteres na društvenoj mreži X.

On je naveo da je „duboko uznemiren zbog užasne situacije i dramatičnih gubitaka života u nekoliko bolnica u Gazi“.

 

Danijel Hagari: Bolnice u Pojasu Gaze mogle bi da izgube međunarodnu pravnu zaštitu

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da bi bolnice u Pojasu Gaze mogle da izgube međunarodnu pravnu zaštitu zbog toga što ih, kako je naveo, Hamas koristi za svoje vojne aktivnosti.

Hamas odbacio optužbe SAD i Izraela

Hamas je odbacio tvrdnje SAD i Izraela da koristi najveću bolnicu u Gazi kao komandni centar.

- Takve izjave daju zeleno svetlo izraelskom okupatoru da izvrši još brutalnih zločina u bolnicama, sa ciljem da uništi zdravstveni sistem Gaze - navodi se u saopštenju Hamasa.

Iz Hamasa su pozvali Ujedinjene nacije da formiraju međunarodni komitet koji će proveriti sve bolnice kako bi se „razotkrila laž koja je deo narativa okupatora i njenog saveznika, Vašingtona“.

 

Izraelska vojska ušla je u kompleks bolnice Šifa


Izraelska vojska ušla je u kompleks bolnice Šifa, najveće u Pojasu Gaze. U saopštenju vojske se navodi da njene snage u bolnici izvode „preciznu i ciljanu“ operaciju protiv pripadnika Hamasa i nastoje da „izbegnu da neko od civila bude povređen“.

- Izrael je u ratu sa Hamasom, ne sa civilima u Gazi - poručila je izraelska vojska, pozivajući borce Hamasa da se predaju.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!