HAMAS TVRDI DA IZRAEL IMA VELIKE GUBITKE: Uništeno 160 komada izraelske tehnike

P. Z. S. / ria.ru

11. 11. 2023. u 19:53

ABU Ubeida, portparol brigada Al-Kasam (vojnog krila palestinskog pokreta Hamas), rekao je da je pokret pogodio više od 160 komada izraelske vojne opreme od početka izraelske kopnene operacije u enklavi.

ХАМАС ТВРДИ ДА ИЗРАЕЛ ИМА ВЕЛИКЕ ГУБИТКЕ: Уништено 160 комада израелске технике

Foto Tanjug/AP

Ubeidin apel je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

Potvrđujemo potpuno ili delimično uništenje više od 160 jedinica cionističke (izraelske – prim. aut.) vojne opreme od početka neprijateljske kopnene agresije, uključujući više od 25 jedinica u poslednjih 48 sati“, rekao je Ubeida.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,4 hiljade ljudi, uključujući 300 vojnih lica, a više od 5 hiljada je povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 11 hiljada, a više od 27,4 hiljade ljudi je povređeno. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967. graniči sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!