"TAJ DOKUMENT POSTAO JE ISTORIJA": Rusija se i zvanično povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama

Tanjug

07. 11. 2023. u 10:25

RUSIJA se danas i zvanično povukla iz ključnog sporazuma o bezbednosti nakon hladnog rata koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada.

ТАЈ ДОКУМЕНТ ПОСТАО ЈЕ ИСТОРИЈА: Русија се и званично повукла из Уговора о конвенционалним оружаним снагама

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- U 00.00 sati, 7. novembra 2023. godine, postupak povlačenja Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) je završen - navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Dakle, taj međunarodni pravni dokument, koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine, konačno je postao istorija za nas - objavljeno je na veb-stranici ministarstva.

Kako ocenjuje Rojters, to je najnoviji znak porasta napetosti između Rusije i NATO-a.

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. godine i obustavila aktivno učešće u 2015.

U maju 2023, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o otkazivanju ugovora, što je NATO ocenio kao "podrivanja evroatlantske bezbednosti".

- Sporazum CFE je zaključen na kraju hladnog rata, kada se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i evropske bezbednosti zasnovane na saradnji, i učinjeni su odgovarajući pokušaji - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako je ocenjeno, akcije SAD na proširenju NATO-a dovele su do toga da članice zapadne vojne alijanse "otvoreno zaobilaze" ograničenja iz ugovora.

- Dakle, CFE Ugovor je u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar - NIKAD JEFTINIJE!