VAŽNA PORUKA SIJA: Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama

Tanjug

18. 10. 2023. u 07:06

KINA ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, saopštio je kineski predsednik Si Đinping danas na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

ВАЖНА ПОРУКА СИЈА: Кина не прихвата блоковску политику и противи се једностраним санкцијама

Foto Tanjug/AP

- Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza - izjavio je kineski predsednik, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta, Si je u svom obraćanju obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koje prelaze 100 milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju, kao i dve razvojne banke, Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte inicijative "Pojas i put", prenosi AP.

On je takođe dodao da se u okviru ovog samita održava i poslovni forum, na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara. Kineski predsednik poručio je da su se u toj saradnji "nacrti pretvorili u prave projekte". Obraćajući se pred više od 1.000 kineskih i stranih delegata Si je rekao da je takva kineska politika pojačala protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi, prenosi Rojters.

- Kina je postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja - naglasio je predsednik Kine, prenosi agencija RIA Novosti. T

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024