TRAMP, DŽORDAN ILI SKAKIZ?: Borba na Kapitolu oko izbora novog predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa

A.Vojinović

07. 10. 2023. u 12:07

KO će popuniti upražnjeno mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa pitanje je od "milion dolara".

ТРАМП, ЏОРДАН ИЛИ СКАКИЗ?:  Борба на Капитолу око избора новог председавајућег Представничког дома Конгреса

Tanjug

Za fotelju budućeg lidera Donjeg doma zasad su se prijavili republikanci Džim Džordan iz Ohaja i Stiv Skalis iz Luizijane, pa čak i bivši predsednik SAD Donald Tramp.

On se ponudio da privremeno preuzme poziciju ukoliko se njegove partijske kolege ne dogovore, da bi ubrzo javno podržao Džordana napisavši na "Iksu" da će on biti "sjajan predsedavajući". Izbor narednog predsednika je, inače, od velike važnosti u SAD s obzirom na to da vladi preti novo zatvaranje i da je pod velikim znakom pitanja nastavak slanja pomoći Kijevu.

- Ne radim ovo zato što želim. Uradiću to ako je potrebno, ako ne mogu da donesu odluku, na period od 30, 60 ili 90 dana - istakao je Tramp.

Pozicija predsedavajućeg Predstavničkog doma ostala je neočekivano upražnjena pošto je tvrda struja konzervativaca sa Metom Gecom na čelu, uz podršku demokrata, izglasala smenu bivšeg lidera Kevina Mekartija. Izbori za novog predsedavajućeg Donjeg doma zakazani su za sredu, 11. oktobar, a dan pre će republikanci održati sastanak poslaničke grupe.

Klovnovski auto sa drugim vozačem

Previranja u Predstavničkom domu američkog Kongresa nerviraju i njegove članove.

- Ako ne promenimo temeljne probleme u okviru naše konferencije, to će biti samo isti glupi klovnovski auto sa drugim vozačem - rekao je za Si-En-En republikanac iz Južne Dakote Dasti Džonson, rekavši za Geca da je saboter, a njegove pomoćnike nazvao je "umetnicima haosa".

U trenutnoj raspodeli karata, dvojica republikanaca bi trebalo da ukrste koplja. Džordan se smatra jednom od najpolarizovanijih ličnosti u Vašingtonu. Jedan je od Trampovih najlojalnijih saradnika i igra ključnu ulogu u istrazi o opozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ako bi se on dočepao čekića mogao bi da dovede do nove žestoke borbe sa Belom kućom, jer se protivio slanju oružja Kijevu. Osim toga, rebulikanci predvođeni Džordanom mogli bi da povećaju šanse za zatvaranje vlade idućeg meseca u obračunu sa demokratama oko potrošnje.

S druge strane, Stiv Skakiz, lider republikanske većine u Donjem domu, koji je preživeo pucnjavu 2017. na bejzbol treningu i nedavno lečen od raka krvi, uživa popularnost u domu, prenosi Si-En-En. Takođe, glasao je za nastavak slanje pomoći Ukrajini, za šta se zalaže umerenija struja republikanaca, kao i demokrate.

Presedan, ali po zakonu

UKOLIKO bi Tramp seo u fotelju predsedavajućeg, to bi bio presedan, jer se u političkoj istoriji SAD nije dogodilo da funkciju zauzme neko izvan Predstavničkog doma. Ali, zakon mu to ne bi branio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije