NAPAD NA LIDERA NEMAČKE AfD: Kopredsednik popularne partije Tino Hrupala (48) uboden špricem?

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

06. 10. 2023. u 12:26

LIDER desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i poslanik Bundestaga Tino Hrupala (48) napadnut je pre nego što je trebalo da stane za govornicu na predizbornom skupu u Ingolštatu, uoči nedeljnih parlamentarnih izbora u južnoj, najbogatijoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj. Policija je potvrdila da je do incidenta, čija je meta bio Hrupala došlo, ali ne i da je njegovo zdravstveno stanje posledica tog događaja. Istraga se, takođe, još nije izjasnila o navodima da je špricem u telo političara ubrizgana supstanca od koje mu je pozlilo, kako izveštavaju mediji.

НАПАД НА ЛИДЕРА НЕМАЧКЕ АфД: Копредседник популарне партије Тино Хрупала (48) убоден шприцем?

Foto Arhiva

Iako su mnoge pojedinosti o incidentu ostale nejasne, video-snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju da je Hrupala, koji je već četiri godine na čelu stranke, kolima hitne pomoći prebačen u bolnicu, pošto se srušio naočigled prisutnih.

Portal evropskih konzervativaca piše da je napad na Hrupalu usledio pošto je Alis Vajdel, kopredsednica AfD, pobegla iz svoje kuće, sa celom porodicom, na sigurno, na Majorku, dobivši obaveštajne podatke o skorom napadu na čelnike stranke. Dojavu potpisuju nemačke službe bezbednosti, tako da nema sumnje u njihovu verodostojnost, piše ovaj portal pozivajući se na izvode iz izveštaja "Junge frajhajta".

Uprkos pouzdanosti izvora, poslanica Zelenih Renate Kunast je, u svom tvitu dan uoči napada na Hrupalu, postavila pitanje da li je Vajdelova zapravo inscenirala "bezbednosni problem koji bi odgovarao izborima u Bavarskoj predstojećeg vikenda?"

Austrijski novinar Gerald Gros, gost na predizbornom skupu, potvrdio je nemačkim medijima da je špric pronađen na mestu incidenta. On, dalje, kaže da "se Hrupala osećao bolesno i pokazao na dva mladića u gomili koje su lokalni policajci kasnije ispitali i očigledno uhapsili".

- Iskreno sam užasnut metodama i nasiljem koje se koriste protiv AfD i njenih predstavnika. Sramota za Nemačku! - napisao je Gros na "Iksu".

Konzervativni berlinski list "Junge frajhajt" navodi da je levičarski premijer Tiringije Bodo Ramelov ismevao AfD, tvrdeći da "tako prođe svako ko se uvlači u 'ulogu žrtve' da bi podigao sebi rejting uoči izborne trke", ali da je, juče po podne, ta izjava izbrisana sa Iksa.

Prema informacijama kojima raspolaže ovaj nedeljnik, lekari su pronašli ubod na Hrupalinom telu, a i nekoliko očevidaca je govorilo o nađenoj igli koja je mogla da posluži kao oružje za ubistvo. Incident su prokomentarisale i druge poznate ličnosti levice. Glavni urednik i voditelj političkog magazina ARD "Monitor" Georg Restle opisao je AfD kao "u osnovi desničarsku ekstremističku stranku" protiv koje se "mora boriti", iako nasilje "nikada nije rešenje".

Voditelj Majkl Miki Bajzenherc, poznat na "Iksu", povezao je Hrupalin slučaj sa aferom "Ajvanger", a njegov članak distribuirao je, između ostalih, bivši državni sekretar Berlina, socijaldemokrata Savsan Čebli. Nedavno je desna ruka bavarskog premijera Markusa Zedera, lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije sada opozicionih demohrišćana (CDU), Hubert Ajvanger, "zapalio" celu Nemačku.

Na videlo je izašlo da je, tokom gimnazijskih dana, sačinio i distribuirao antisemitski pamflet. Dok su se neki nadali da će Zeder svom najbližem saradniku dati crveni karton, pao je oproštaj i Ajvanger je ostao. Zbog toga su protivnici bavarskih demohrišćana ocenili da će se to loše odraziti po Zedera na predstojećim izborima, a sondaže javnog mnjenja su to potvrdile.

Policija zove očevice

U ZVANIČNOM saopštenju, štab policije Severne Gornje Bavarske napisao je: "Oko 16.30, pre nego što je počeo govor, član Bundestaga Tino Hrupala morao je da dobije medicinsku negu iza scene. Političar je potom prebačen u bolnicu, iako tada nije bilo vidljivih povreda". Policija dodaje da je "Odeljenje za krivične istrage Ingolštata sprovelo istragu da bi se razjasnili detalji ovog medicinskog incidenta", pozivajući pojedince koji su možda snimili fotografije ili video-snimke incidenta da kontaktiraju sa vlastima.

 

Učestala zastrašivanja

TOKOM proteklih godina u kojima je AfD, premašivši petinu biračkog tela, postao druga najjača stranka u nacionalnim okvirima, posle CDU/CSU, napadi i akti zastrašivanja članova AfD postali su maltene uobičajeni. Samo prošlog meseca, Andreas Jurka, predsednik AfD u bavarskom okrugu Augzburg, teško je pretučen u politički motivisanom napadu migranata. Ali na AfD se "obrušavaju" ne samo izbeglice kojima stranka nije naklonjena, nego i rivalske partije, što liberalni mejnstrim mediji ignorišu. Prema pisanju portala Evropski konzervativac, članovi i političari AfD bili su najčešće žrtve političkog nasilja 2018, 2019. i 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona