AMERIKANCI OBORILI TURSKI DRON? Društvene mreže se usijale, sumnja se da je F-35A pogodio dron Anka-S

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

05. 10. 2023. u 18:00

TURSKI dron Anka-S oboren je iznad Sirije. Fotografije oborenog drona objavljene su na društvenim mrežama Telegram. Na fotografijama se jasno vidi trup pocepan na nekoliko delova i šta je ostalo od elektronike.

АМЕРИКАНЦИ ОБОРИЛИ ТУРСКИ ДРОН? Друштвене мреже се усијале, сумња се да је Ф-35А погодио дрон Анка-С

Foto USAF/Vojska SAD

Zanimljivo, tekst ispod fotografija u Telegramu glasi: „Kurdi/Amerikanci oborili turski dron Anka-S“. Nekoliko minuta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija o oborenom turskom dronu, počele su spekulacije.

Jedna od prvih pretpostavki koje je na Tviteru iznela Međunarodna odbrambena analiza (International Defense Analysis) bila je da je turski dron oborio borbeni avion F-35A američkog vazduhoplovstva. IDA koristi hešteg #Reportedly bez navođenja izvora ove informacije.

Otprilike u isto vreme, drugi Tviter nalog je tvrdio istu stvar. „Model bespilotne letelice ANKA-S koji pripada turskim oružanim snagama navodno je oborio borbeni avion F-35 nakon što se približio američkoj bazi. Ovu informaciju je podelio Politic Türk, koji takođe nije podelio izvor tvrdnji.

Prema informacijama, tursku bespilotnu letelicu ANKA-S, koja je letela severno od Hasake, oborio je lovac F-35A iz 421. lovačke eskadrile američkog ratnog vazduhoplovstva raketom vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM.


DA LI JE F-35 OBORIO TURSKI DRON?

U trenutku pisanja ovog teksta, nema zvaničnih izjava ni turske, ni američke, ni sirijske strane da je američki borbeni avion F-35 oborio, ili učestvovao u obaranju turskog drona.

Mišljenja izražena na društvenim mrežama smatraju se spekulativnim dok ih vlasti zvanično ne potvrde.


TRENUTNA SITUACIJA

Turska vojska trenutno sprovodi intenzivnu operaciju u Siriji. Prema turskim izvorima, turske bespilotne borbene letelice [UCAV] aktivno sprovode operacije protiv terorističke organizacije PKK/YPG, koju navodno podržavaju Sjedinjene Države. Ciljne lokacije i njihovi rezultati su sledeći:

Amude: Pogođen je kamp PKK/YPG, što je rezultiralo neutralizacijom najmanje 9 terorista. Regija Kuvadieh: Napadnuti su položaji terorističke organizacije u ovom regionu.

Misherfe: Vazdušni napad pogodio je kamp koji koriste pripadnici PKK/YPG. Blizina američke baze: Napadnuto je vozilo sa pripadnicima PKK/YPG koje se nalazi 700 metara od američke baze.

Ain al-Arab: Pogođena je radionica koja pripada teroristima u blizini Ain al-Araba. Sirijske naftne stanice: Napadnute su naftne stanice koje koristi PKK/YPG za ilegalnu kupovinu sirijske nafte.


GRAĐANSKI RAT U SIRIJI

Sirijski građanski rat traje skoro deceniju. Pokušaji pokreta kao što su Sirijske demokratske snage da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada su propali.

Sirijske demokratske snage naoružane su od saveznika i SAD, dok je sirijsku vojsku naoružana uglavnom Rusija. Rusija je jedina zemlja koju je predsednik Bašar al-Asad zvanično pozvao u Siriju.

Godine 2017. Sjedinjene Države su pokrenule masivan raketni napad na snage Bašara al-Asada nakon što se pojavio izveštaj da je sirijski predsednik upotrebio hemijsko oružje da napadne svoj narod u zemlji. Sirija i Rusija negiraju takve akcije.

Tokom svog mandata, američki predsednik Donald Tramp odlučio je da povuče veći deo američkih trupa iz Sirije, ostavljajući nekoliko vojnika da čuvaju sirijska naftna polja pod izgovorom da spreče da „padnu u ruke Islamske države“.

Povlačenjem SAD u prvi plan dolazi Turska koja proglašava da je neophodno obračunati se sa Kurdima i pokretom PKK u severnom delu zemlje, koji se graniči sa Turskom. Zbog toga Erdogan šalje trupe u pokušaju da izgradi stabilnu i bezbednu zonu od 30 kilometara između Sirije i Turske, koja će sprečiti buduće terorističke napade na tursku teritoriju kakva jeste.

(Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)