ZAPADNI MEDIJI – AMERIKA ZADALA VELIKI UDARAC KIJEVU: Odluka Kongresa da se iz zakona o finansiranju vlade isključi pomoć Ukrajini

Novosti online

01. 10. 2023. u 20:06

NAKON što je američki predsednik potpisao zakon kojim se omogućava dalje finansiranje rada vlade bez pomoći Ukrajini, čime je izbegnut šatdaun, mediji pišu da takav korak predstavlja udarac za Kijev.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ – АМЕРИКА ЗАДАЛА ВЕЛИКИ УДАРАЦ КИЈЕВУ: Одлука Конгреса да се из закона о финансирању владе искључи помоћ Украјини

Foto: EPA

„Vašington post“ piše da je odluka Kongresa da blokira pomoć Ukrajini prekor na račun Kijeva.

-Isključivanje pomoći je usledilo devet dana nakon što je ukrajinski predsednik Zelenski molio članove Kongresa da nastave da podržavaju Ukrajinu. To pokazuje da se Republikanska partija sve više protivi pružanju pomoći Kijevu, navodi list.

Portal „Politiko“ navodi da je to bio udarac za Zelenskog.

-Ali, Bajdenova admnistracija je pokušala da umanji značaj isključivanja pomoći Ukrajini. A Makarti je rekao da će uskoro podneti poseban nacrt zakona u vezi sa tim pitanjem, piše portal.

Italijanski list „Korijere dela sera“ navodi da su američke vlasti u poslednjem trenutku uspele da spasu milione američkih građana da ne ostanu bez zarade, ali da će zato platiti Ukrajina i neće dobiti 6,2 milijardi dolara koliko je tražio Bajden.

O ovoj temi piše i The Wall Street Journal koji ističe da sve veća debata u Vašingtonu o pomoći Kijevu izaziva zabrinutost među evropskim saveznicima. Oni strahuju da bi SAD mogle da izgube u konfrontaciji sa Rusijom u Ukrajini, usled čega će američki autoritet pretrpeti ozbiljnu štetu sa globalnim posledicama.

Politička borba u Sjedinjenim Državama i retorika kampanje za predsedničke izbore „bacili su senku“ na ukrajinski sukob. Sve veći broj američkih političara, uglavnom republikanaca na čelu sa Donaldom Trampom, kritikuje američku podršku Kijevu, koji je postao centar pažnje u kongresnoj debati o gašenju, piše The Wall Street Journal.

Kako navodi izdanje, ovakvi sporovi i mogućnost da Vašington odustane od liderske uloge izazivaju zabrinutost američkih saveznika. Uostalom, mnogi od njih smatraju da je pomoć Ukrajini ključna za globalnu bezbednost.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!