PRVI PUT IKADA: Počelo testiranje digitalnih pasoša u Evropi

Novosti online

06. 09. 2023. u 23:12

SVI državljani Finske koji lete iz Helsinkija ka Velikoj Britaniji od sada će moći da imaju digitalni pasoš na svojim telefonima.

ПРВИ ПУТ ИКАДА: Почело тестирање дигиталних пасоша у Европи

Foto AP

Osnovni cilj uvođenja takve vrste servisa jeste maksimalno ubrzavanje procedura pri putovanjima i smanjivanje gužvi na graničnim puktovima.

Finska granična kontrola prva u svetu testira digitalne pasoše, i navodi da su digitalni putni pasoši podjednako pouzdani kao i fizički, materijalni pasoši.

Pilot-projekat DTC otvoren je 28. avgusta za putnike na letovima avio-kompanije Finer za London, Edinburg ili Mančester. Dostupan je samo državljanima Finske, a plan je da kasnije bude impementiran u svim zemljama EU, prenosi Forbs.

Finska granična kontrola kaže da je to prvi put da će digitalni pasoš biti prihvaćen "u stvarnom okruženju granične kontrole". Pasoš se na kontroli skenira i sve traje par sekundi, nakon čega nastavljate putovanje.

Putnici moraju da preuzmu aplikaciju za digitalne putne isprave, a da bi mogli da je koriste, moraće da imaju neki aktivan oblik metode zaključavanja telefona. Najčešće u vidu PIN koda, otiska prsta ili ID lica, pre instaliranja same aplikacije.

Nakon instaliranja moraju da se prijave u policiji, zatim sledi standardna procedura prijavljivanja, kao i za običan pasoš. Svaki put kada putuju, moraju da pošalju svoje podatke putem aplikacije finskoj graničnoj policiji najkasnije do 4 sata pre leta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)