"VUKOVI" UBILI VILJAVISENSIJA?: U Ekvadoru proglašeno vanredno stanje od 60 dana i trodnevna žalost

A. V. V.

11. 08. 2023. u 07:56

U EKVADORU je proglašeno vanredno stanje posle ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija koji je vodio kampanju protiv korupcije i bandi na predizbornom skupu u Kitu. Predsednik Ekvadora Giljermo Laso izjavio je da će mere biti na snazi 60 dana i da će oružane snage biti mobilisane na čitavoj teritoriji države. Proglašena i je trodnevna nacionalna žalost. Napadač je neutralisan posle razmene vatre sa policijom, a privedeno je šest osoba.

ВУКОВИ УБИЛИ ВИЉАВИСЕНСИЈА?: У Еквадору проглашено ванредно стање од 60 дана и тродневна жалост

Tanjug

Do tragedije je došlo kada je neimenovani napadač otvorio vatru na kandidata za predsednika na predstojećim izborima 20. avgusta, dok je napuštao predizborni skup u školi severno od prestonice Kita. Tokom napada je povređeno devet osoba, među kojima je i kandidat za narodnu skupštinu i dva policajca. Pucnjava je izazvala paniku i metež među okupljenim građanima koji su krenuli da vrište i beže.

Bi-Bi-Si prenosi da je kriminalna grupa "Vukovi" preuzela odgovornost za napad. Reč je o drugoj najvećoj bandi u Ekvadoru koja ima 8.000 članova, od kojih su mnogi iza rešetaka.

- Uveravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno. Organizovani kriminal u zemlji je prilično rasprostranjen, ali će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom - poručio je predsednik Laso na društvenoj mreži "Iks".

Viljavisensio je bio poznat po oštrim kritikama upućenim bivšem ekvadorskom predsedniku Rafaelu Koreu, a bila mu je određena i zatvorska kazna od 18 meseci zbog klevete na njegov račun. Kasnije je dobio politički azil u Peruu. Novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, Viljavisensio je potom ušao u politiku kao borac protiv korupcije. U poslednjem govoru je obećao da će zatvoriti lopove.

Saradnik ubijenog političara Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri pretnje smrću, koje je prijavio vlastima.

- Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne sme da dovede do smrti člana društva - rekao je Zukilanda.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima. Izbori neće biti otkazani.

Česti napadi u Latinskoj Americi

BROJ napada na političare u Latinskoj Americi se povećao. Prošle godine potpredsednica Argentine Kristina Fernandez de Kiršner preživela je atentat. Tokom predizborne kampanje 2018. godine bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro izboden je nožem, a u julu 2021. predsednik Haitija Žovenel Moiz je ubijen. Helikopter kolumbijskog predsednika Ivana Duke je iste godine tokom obilaska područja u blizini granice Kolumbije i Venecuele pogođen sa više metaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja