KINA KAO ODLUČUJUĆI FAKTOR: Seul pozvao Peking da odigra „konstruktivnu ulogu“ u obuzdavanju pretnji S.Koreje

Tanjug

15. 07. 2023. u 09:48

MINISTAR spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin pozvao je Kinu da odigra „konstruktivnu ulogu“ u obuzdavanju pretnji iz Severne Koreje, nakon što je Pjongjang ove nedelje lansirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

КИНА КАО ОДЛУЧУЈУЋИ ФАКТОР: Сеул позвао Пекинг да одигра „конструктивну улогу“ у обуздавању претњи С.Кореје

FOTO: AP/Tanjug

Park i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji sastali su se na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, a južnokorejski ministar je „snažno osudio“ lansiranje ICBM Severne Koreje.

- Zajednički je interes Seula i Pekinga da Severna Koreja zaustavi provokacije i vrati se dijalogu - rekao je Park prema saopštenju iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

- On je ocenio da je od najveće važnosti da kineska strana odigra konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost Korejskog poluostrva - navedeno je  u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje.

Već nekoliko godina Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je podeljen u odnosu prema Pjongjangu, pošto Kina i Rusija tvrde da nove sankcije neće pomoći u ublažavanju tenzija, dok Vašington optužuje Peking i Moskvu da ohrabruju Severnu Koreju tako što je štite od novih sankcija, navodi Rojters.

Agencija dodaje da su se odnosi između Južne Koreje i Kine pogoršali nakon što je kineski ambasador prošlog meseca sugerisao da je Južna Koreja napravila pogrešan izbor stavljajući se na stranu SAD protiv Kine.

Vang je u razgovoru sa ministom spoljnih poslova Južne Koreje istakao da je pitanje Tajvana "srž vitalnih interesa Kine i tiče se političke osnove i poverenja  u odnosima Kine i Južne Koreje“, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je dodao da se nada se da će se južnokorejska strana pridržavati principa jedne Kine.

- Kina je voljna da radi sa Južnom Korejom na obnovi međusobnog poverenja i vraćanju strateškog partnerstva dve zemlje na zdrav kolosek -  rekao je Vang.

Rojters navodi da je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol još u aprilu izazvao revolt Kine kada je izjavio da pitanje Tajvana nije samo pitanje između Pekinga i vlasti u Tajpeju, već je „globalno“ pitanje slično Severnoj Koreji.

Kina Tajvan smatra sastavnim delom svoje teritorije.
 

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)