POLICIJA UPALA U KIJEVSKU LAVRU: Ukrajinske vlasti uz specijalce "crvene beretke" iselili "proruske monahe"

B. VLAHOVIĆ

07. 07. 2023. u 14:36

UKRAJINSKA policija i predstavnici Nacionalnog parka "Kijevska lavra" provalili su juče ujutro vrata i ušli u objekte koje je do sada koristila kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata.

ПОЛИЦИЈА УПАЛА У КИЈЕВСКУ ЛАВРУ: Украјинске власти уз специјалце црвене беретке иселили проруске монахе

Foto Printskrin

Ministarstvo Ukrajine je najavilo da će 4. jula iselilti iz pet objekata u Lavri sveštenike najbrojnije ukrajinske pravoslavne crkve, jer ih vlasti smatraju nelojalnim i tvrde da među njima ima "ruskih špijuna".

U jednoj od tri zgrade u kojima je policija juče promenila brave nalazila se rezidencija poglavara Ukrajinske pavoslavne crkve Moskovskog patrijarhata mitropolita Onufrija, potvrdio je advokat Ukrajiske pravoslvne crkve protorejer Nikita Čekman. Policija je ušla u zgrade, a zatim su zamenjene brave kako se sveštenici ne bi vratili.

Uzalud su monasi insistirali da se završi sudski proces, jer je ugovorom precizirano da se odluka o iznajmljivanju prostora ne može jednostrano prekinuti. Sud je trebalo da donese odluku 19. jula, ali vlastima se žurilo pa su zato poslali "crvene beretke" da silom oteraju vernike i monahe.

Početkom marta država je jednostrano anulira ugovor o najmu koji je potpisan sa najvećom ukrajinskom kanonskom pravoslavnom crkvom i tražila da se monasi do 29. marta isele iz lavre. Pošto su vlasti shvatile da monasi imaju podršku vernika, više puta su određivali nove rokove za iseljenje, ali su zahtevali da svi sveštenici u hramovima kanonske pravoslavne crkve saopšte vernicima da više nemaju veze sa Moskovskom patrijaršijom.

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Foto Printskrin

U decembru 2022. godine, Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je 50 krivičnih dela protiv sveštenika te crkve. Sad se traži da objavi i pismo da je Ukrajinska pravoslavna crkva sa svim eparhijama izašla iz sastava Ruske pravoslavne crkve, da se takva izjava pošalje svim autokefalnim crkvama, a da se svi sveštenici koji imaju bilo kakav kontakt sa Ruskom pravoslavnom crkvom isključe iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Bezobrazluk sadašnjih vlasti u Kijevu je zaista nemerljiv, pa su ljudi bliski predsedniku Vladimiru Zelenskom saopštili da će nepodobne sveštenike stavljati na spiskove za razmenu zarobljenika. Naravno da se na Zapadu prave da ne vide da se u Ukrajini krše elementarna ljudska i verska prava. A predlog zakona kojim se zabranjuje njeno postojanje u Ukrajini već je u Vrhovnoj radi i pitanje je dana kada će biti izglasan.

Gura monahe u raskolnike

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko terao je sveštenike kanonske pravoslavne crkve da pređu u raskolnike. On, inače, nije hteo da se lično sretne sa rukovodstvom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Dosadašnji nastojnik Kijevske lavre mitropolit Pavle kojeg su vlasti stavile u kućni pritvor je poručio da nikakvih kompromisa sa vlastima i trgovine oko lavre neće biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)