"KLIMA JE VAN KONTROLE": UN upozoravaju - Zabeležena najtoplija sedmica na Zemlji u istoriji merenja

Novosti online

07. 07. 2023. u 09:52

NEZVANIČNA analiza podataka pokazala je da su prosečne svetske temperature u sedam dana, do srede, bile najveće u istoriji merenja.

КЛИМА ЈЕ ВАН КОНТРОЛЕ: УН упозоравају - Забележена најтоплија седмица на Земљи у историји мерења

FOTO: AP/Tanjug

Zbog toga je generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao da su "klimatske promene van kontrole".

- Ako ćemo istrajati u odlaganju ključnih mera koje su potrebne, mislim da ulazimo u katastrofalnu situaciju, kao što pokazuju poslednja dva temperaturna rekorda - rekao je Gutereš, govoreći o svetskim temperaturnim rekordima oborenim u ponedeljak i utorak.

Prosečna globalna temperatura vazduha, naime, u utorak je iznosila 17.18 stepeni Celzijusa, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoline (NCEP), nadmašivši rekordnih 17,01 stepen, postignut u ponedeljak.

Za sedmodnevno razdoblje koje se završilo u sredu, dnevna prosečna temperatura bila je za 0,04 stepena viša nego bilo koje sedmice u 44 godine merenja, objavila je platforma "Klajmat rialanajzer", Univerziteta Mejn.

Ti podaci su pokazali da je prosečna temperatura Zemlje u sredu ostala na rekordnoj visini od 17,18°C, prenosi B92 pisanje hrvatskih medija,

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), čije se brojke smatraju zlatnim standardom u klimatskim podacima, rekla je da ne može potvrditi te nezvanične podatke.

- Svesni smo da se nalazimo u toplom razdoblju zbog klimatskih promena, a u kombinaciji s El Ninjom i vrućim letnjim uslovima vidimo rekordno tople površinske temperature koje se beleže na mnogim lokacijama širom sveta - rekli su iz NOAA.

Naučnici, međutim, kažu da bi povećanje toplote prouzrokovano antropogenim globalnim zagrevanjem u kombinaciji s povratkom El Ninja moglo dovesti do više novih temperaturnih rekorda.

UN je potvrdio povratak El Ninja u utorak, a poslednji veliki El Ninjo bio je 2016, koja je i dalje najtoplija godina zabeležena od kada postoje merenja.

- Velike su šanse da će mesec jul biti najtopliji ikad. Ikad, što znači u zadnjih 120.000 godina - rekao je dr Karsten Haustajn, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu.

Zabeležena je i izuzetno blaga zima na Antarktiku. Delovi kontinenta i obližnji okean bili su za 10-20 stepeni topliji od proseka, piše Gardijan.

- Temperature su neuobičajene iznad okeana, a posebno oko Antarktika ove sedmice jer su frontovi vetra jaki i guraju topao vazduh dublje prema jugu - rekao je Ragu Murtugude, profesor na Univerzitetu Merilend.

Čari Vijajaragavan, polarni istraživač koji je redovno posećivao Arktik i Antarktik u poslednjih 10 godina, rekao je da je globalno zagrevanje očigledno na oba pola i da to podstiče topljenje leda koje podiže nivo mora.

- Zagrevanje klime moglo bi dovesti do povećanog rizika od širenja bolesti poput ptičjeg gripa na Antarktiku, što će imati razorne posledice za pingvine i drugu faunu u regionu - rekao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HONDURAS: San Pedro Sula uvodi policijski čas preko noći kako bi sprečili veliki talas kriminala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)