PRVI KORAK KA TRIBUNALU ZA RUSIJU: U Hagu juče otvoren Međunarodni centar za istraživanje

I.S.

04. 07. 2023. u 14:25

U HAGU je juče, otvaranjem Međunarodnog centra za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu, načinjen prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

ПРВИ КОРАК КА ТРИБУНАЛУ ЗА РУСИЈУ: У Хагу јуче отворен Међународни центар за истраживање

Foto Tanjug

Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) će, prema pisanju londonskog lista "Gardijan", imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda. Njihov zadatak biće da istražuju sukob u Ukrajini i prikupljaju dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala, koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda kazao je na konferenciji za medije da će centar prikupljati dokaze za moguće slučajeve protiv ruskih vojnih i političkih lidera odgovornih za rat. Centar će zapravo biti preteča specijalnog tribunala za agresiju, koji će izgraditi dosijea slučajeva, upućenih sudu.

- SAD šalju u Hag specijalnog tužioca Džesiku Kim, koja će imati neometan pristup značajnoj ekspertizi i resursima koji su prikupljeni kao odgovor na ruski protivzakoniti agresivni rat - poručio je pomoćnik državnog tužioca Kenet Polit, pozivajući se na Ministarstvo pravde SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)