"ODREŠENE RUKE" ZA OBRAČUN SA DEMONSTRANTIMA: Britanska vlada usvojila novi zakon - ovo su kazne ako blokiraju ulice

A. V. V.

04. 07. 2023. u 12:00

U BRITANIJI je na snagu stupio zakon u kom su se pojačala ovlašćenja organa reda kako bi se suzbio bunt na ulicama. Policajcima se daje više slobode da intervenišu kada demonstranti blokiraju "žile kucavice" grada. Predviđena je i mogućnost "preventivnog" hapšenja za one koji stalno ometaju red.

ОДРЕШЕНЕ РУКЕ ЗА ОБРАЧУН СА ДЕМОНСТРАНТИМА: Британска влада усвојила нови закон - ово су казне ако блокирају улице

Profimedija

Ostrvo su krajem prošle i početkom ove godine obeležili brojni protesti radnika iz javnog sektora koji su paralisali zemlju, zbog čega je i britanski premijer Riši Sunak najavio pooštravanje mera. Sada će, tako, organi reda moći da zahtevaju od demonstranata koji blokiraju ulicu da je raščiste. Ko se ogluši o naredbe sledi mu kazna do šest meseci. Onome ko gradi ili ostane u tunelu, kako bi izazvao smetnje, preti do tri godine iza rešetaka.

Nezakonito je ometati izgradnju, ili održavanje budućih transportnih mreža. Ovo se posebno odnosi na ekološke aktiviste poznate i po kopanju improvizovanih tunela, protestujući protiv projekata kao što je izgradnja brze pruge, prenosi Dojče vele.

Novi propisi su, prema britanskoj vladi, potrebni jer policiji ranije nije bilo jasno koja postojeća ovlašćenja smeju da koriste protiv demonstranata. Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman kaže da je uticaj "ometača određenih protestnih grupa bio ogroman i da policija mora biti u stanju da spreči da se tako nešto dešava".

Kritičari su zakon označili kao napad na pravo na proteste. Oni tvrde da organi reda već imaju dovoljna ovlašćenja da zaustave demonstracije. No, odredbe nisu uplašile ekološke aktiviste koji su nastavili da organizuju proteste.

Pod pritiskom

BRITANSKA policija na meti je kritika zbog ponašanja prema demonstrantima na nedavnim događajima. Davanje većih ovlašćenja policijskim službenicima je samo dodatno naljutilo građane koji nisu zaboravili da je policija na dan krunisanja kralja Čarlsa Trećeg početkom maja uhapsila antimonarhijske demonstrante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu