NOVI, DO SADA NEPOZNATI DETALJI EPSTINOVOG SAMOUBISTVA: Vlasti napravile niz propusta u slučaju ozloglašenog pedofila

Novosti online

27. 06. 2023. u 18:03

DžEFRI Epstin se obesio u svojoj zatvorskoj ćeliji narandžastom omčom koju je napravio od "čaršava ili košulje", navodi se u novom izveštaju generalnog inspektora američkog Ministarstva pravde, u kom su detaljno opisani propusti koji su se dogodili mesec dana pre smrti osramoćenog finansijera i pedofila u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, piše ABC.

НОВИ, ДО САДА НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ЕПСТИНОВОГ САМОУБИСТВА: Власти направиле низ пропуста у случају озлоглашеног педофила

Foto: New York State Sex Offender Registry via AP

Kada su policajci 10. avgusta 2019. otkrili Epstina u njegovoj ćeliji, policajac Majkl Tomas je vikao: "Diši, Epstajne, diši", navodi se u izveštaju.

- "Bićemo u velikoj nevolji - dodao je Tomas, kada je primetio Epstina kako visi sa kreveta. Kada je zatvorenikova soba pretresena nakon njegove smrti, istražitelji su pronašli još posteljine, dušek i omču.

Epstin je izvršio samoubistvo u Metropoliten popravnom centru dok je čekao suđenje po federalnoj optužbi za trgovinu ljudima. On je prvi put pokušao samoubistvo u pritvoru 23. jula 2019. godine, a u izveštaju generalnog inspektora stoji da je u to vreme zaposleni u zatvoru trebalo da budu u pripravnosti.

Inspektor tvrdi da je 30. jula na adrese zaposlenih poslat nalog u kom se nalaže da Epstin smesti u ćeliju sa cimerom. Međutim, navodi da se osoblje nije obaziralo na to upozorenje. Izveštaj je povezan sa gotovo 4.000 stranica dokumenata do kojih su novinari došli ranije ovog meseca na osnovu zahteva Zakona o slobodi informacija.

Dokumenti pokazuju da je pred kraj života Epstin sedeo sam u svojoj ćeliji, više puta glasno nazivajući sebe kukavicom. Žizlejn Maksvel, Epstinova dugogodišnja saradnica, osuđena je u decembru 2021. na 20 godina zatvora zbog trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

Maksvelova je u januaru ove godine dala intervju iz zatvorske ćelije na Floridi britanskoj televiziji TokTV. Na pitanje o okolnostima Epstinove smrti, Maksvelova je rekla da veruje da je on ubijen, što ide u prilog teorijama zavere koje kruže internetom od njegove smrti, a čiji je glavni narativ da je Epstin ubijen da ne bi bilo otkriveno s kim je sarađivao. U pitanju su navodno vrlo ugledni i poznati ljudi.

Epstin se družio i sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, kojeg je devedesetih pozvao na svoju privatnu zabavu, kao i sa Bilom Klintonom, još jednim bivšim predsednikom.

Foto: Predsednička biblioteka

U optužnici je navedeno da je pronalazio žrtve uz pomoć svojih saradnika, a potom ih zlostavljao u luksuznim vilama u Njujorku i Palm Biču na Floridi. Optužnica se odnosila na period od 2002. do 2005. godine. Neke žrtve su svedočile da je Epstin držao i silovao devojke na svom privatnom ostrvu na Američkim Devičanskim ostrvima, koje je dobilo zloglasni nadimak "Ostrvo pedofila".

Virdžinija Roberts Đufre, jedna od žrtava, tvrdi da je videla i Klintona na "Ostrvu pedofila", a istraživačka reporterka Končita Sarnof rekla je za Foks njuz da je Klinton leteo Epstinovim privatnim avionom, takozvanim "Lolita ekspresom", čak 27 puta.

Sumnje u uzrok smrti dodatno je pojačao patolog Majkl Baden, koga je angažovao Mark Epstin, brat milijardera pedofila. Baden je izrazio duboku sumnju u zvaničan zaključak istražitelja da se Epstin obesio vezanim čaršavima u zatvoru. On je prisustvovao obdukciji kao posmatrač, zaključivši da su prelomi kostiju Epstinovog grla "izuzetno neobični kod samoubistava vešanjem i mnogo češći kod ubistava davljenjem".

- Za 50 godina medicinske karijere nisam video da se to desilo u slučaju samoubistva vešanjem - rekao je penzionisani 85-godišnji patolog koji je bio zvanični mrtvozornik u Njujorku i pregledao više od 20.000 tela tokom karijere. Tvrdio je da mrlje krvi u Epstinovim očima i vratu, koje se mogu pojaviti i u slučajevima samoubistva, ukazuju na ubistvo.

Postoje i druge okolnosti koje su podstakle spekulacije o uzroku smrti. Dve nadzorne kamere trebale su da snimaju Epstinovu ćeliju, ali su bile polomljene.

Takođe, oba čuvara su zaspala u noći samoubistva i nisu proveravali ćeliju puna tri sata, iako je protokol nalagao da to rade svakih 30 minuta. Epstin je bio sam u ćeliji jer je njegov cimer premešten samo nekoliko dana ranije, a da mu nije dovedena zamena.

BONUS VIDEO: KRAJ NA VEŠALIMA - Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije