SI NAKON SASTANKA: Dobro je što su Kina i SAD postigle dogovore po određenim pitanjima

Tanjug

19. 06. 2023. u 12:31

PREDSEDNIK Kine Si Đinping rekao je danas povodom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je "veoma dobro" da su dve strane načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima.

СИ НАКОН САСТАНКА: Добро је што су Кина и САД постигле договоре по одређеним питањима

Foto: Tanjug

Međutim, kako je preneo Bi-Bi-Si, on nije objasnio o čemu je reč, pa nije jasno na šta je konkretno mislio.

Ovo je objavljeno u dvominutnom videu sa sastanka, koji su objavili kineski državni mediji.

Jedini dogovori koji su dosad objavljeni tokom Blinkenove posete Pekingu su planovi da kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang otputuje u SAD, kao i da će biti više letova i kulturne razmene između dve države.

Si je, takođe, opisao Blinkenove jučerašnje susrete sa vodećim kineskim zvaničnicima iz Ministarstva spoljnih poslova, Vang Jijem i Ćinom "iskrenim i dubokim".

Kineski predsednik je rekao da se nada da će Blinken pružiti "pozitivniji doprinos" stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

- Odnosi dve države treba da budu bazirani na obostranom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete, gospodine Blinken, tokom posete dati pozitivniji doprinos u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa - istakao je Si.

Blinken se još nije oglasio. Zasad se pojavio snimak sastanka Sija i Blinkena u Velikoj narodnoj sali u Pekingu.

- Kineska strana je jasno predstavila svoju poziciju i dve strane su se dogovorile da slede zajedničko razumevanje koje smo predsednik Bajden i ja postigli na Baliju - rekao je Si, aludirajući na sastanak sa samita G20 prošlog novembra.

U međuvremenu, sastanak Blinkena i Sija je završen.

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ": Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!