PRORADIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH VULKANA: Sedam erupcija na Anak Krakatauu (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2023. u 17:19

ERUPCIJA vulkana na ostrvu Anak Krakatau u Indoneziji izbacila je stub pepela tri kilometra u visinu, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

ПРОРАДИО ЈЕДАН ОД НАЈОПАСНИЈИХ ВУЛКАНА: Седам ерупција на Анак Кракатауу (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Od petka uveče ovaj vulkan koje se nalazi u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, eruptirao je najmanje sedam puta, saopšteno je iz Centra za vulkanologiju i geološke opasnosti Indonezije, prenosi AP.

Centar je naveo daje ovo bila ovo najduža erupcija od 2018. godine kada se srušio podvodni deo vulkanske planine i izazvalo smrtonosni cunami duž obala Jave i Sumatre.

Tada je više od 430 osoba stradalo u cunamiju koji je izazvan urušavanjem planine na ostrvu Anak Krakatau dok je 40.000 ljudi raseljeno.

Nova erupcija nije odnela ljudske živote i za sada nije izdato naređenje za evakuaciju, ali lokalne vlasti su u maju upozorile stanovnike ostrva i turiste da se drže na pet kilometara od kratera vulkana jer su do tada posetioci išli na vrh vulkanske planine da posmatraju spektakularne prizore u grotlu vulkana.

Inače, ovaj vulkan je krajem 19. veka u svojoj erupciji uništio ostrvo Krakatau, što je bila jedna od najvećih eksplozija u istoriji. U toj erupciji, poginulo je 36.000 ljudi, a sama eksplozija se čula u Australiji, udaljenoj čak 3.500 kilometara.

Oblak prašine usled ove eksplozije podigao se 80 kilometara uvis i godinama kružio oko planete, izazivajući klimatske promene.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024