SAD: Osuđenima za nenasilne zločine ne može se zabraniti posedovanje oružja

Tanjug

06. 06. 2023. u 23:31

AMERIČKA vlada ne može da zabrani ljudima koji su osuđeni za nenasilne zločine da poseduju oružje, odlučio je danas sud u Filadelfiji.

САД: Осуђенима за ненасилне злочине не може се забранити поседовање оружја

Foto Tanjug/AP

Odluka proizilazi iz tužbe iz 2020. godine koju je podneo Brajan Rejndž iz Pensilavanije kojem je saveznim zakonom zabranjeno posedovanje oružja, nakon što se izjasnio krivim za prevaru u socijalnoj zaštiti, prenosi Rojters.

On je u tužbi naveo da je zabranom prekršeno njegovo pravo na nošenje oružja koje mu garantuje Drugi amandman američkog ustava.

-Veoma smo zadovoljni što je sud, doslednom primenom odluke Vrhovnog suda, potvrdio prava našeg klijenta, rekao je Rejndžov advokat Piter Paterson.

Rejndž se 1995. godine izjasnio krivim da je počinio prevaru u oblasti socijalne zaštite u Pensilvaniji kako bi dobio 2.458 dolara bonova za hranu, zbog čega je osuđen na tri godine uslovne kazne.

Savezni sudija je presudio protiv Rejndža 2021. godine, međutim prošlog juna Vrhovni sud SAD je presudio da Drugi amandman štiti pravo pojedinaca da nose oružje u javnosti radi samoodbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a