ČUVENI RUSKI NAUČNIK ODAO VOJNE TAJNE KINEZIMA? Radio je na hipersoničnim raketama, sada mu preti robija zbog veleizdaje

Novosti online

01. 06. 2023. u 22:20

SUĐENjE istaknutom ruskom fizičaru Anatoliju Maslovu (76), optuženom za izdaju, počelo je u četvrtak u Sankt Peterburgu u uslovima stroge tajnosti i zabrinutosti za zdravlje starijeg optuženog, piše Rojters.

ЧУВЕНИ РУСКИ НАУЧНИК ОДАО ВОЈНЕ ТАЈНЕ КИНЕЗИМА? Радио је на хиперсоничним ракетама, сада му прети робија због велеиздаје

Foto: Profimedia/itp.nsc.ru

Maslov je jedan od trojice naučnika koji se bave hipersoničnim raketama koji su radili u institutu u Novosibirsku i koji se sada suočavaju sa, kako su saopštili iz Kremlja, "veoma ozbiljnim optužbama".

Slučaj, označen kao "strogo poverljivo", zatvoren je za medije i javnost, saopštio je sud u Sankt Peterburgu. Maslovljev advokat nije bio dostupan za komentar na ročištu u četvrtak.

Izvor blizak Maslovu rekao je Rojtersu da je naučnik doživeo dva srčana udara i proveo vreme u bolnici od hapšenja prošlog juna u Novosibirsku. Maslov je bio profesor i istraživač na Institutu za teorijsku i primenjenu mehaniku Hristijanovič, jednom od najvećih naučnih centara Rusije.

Ubrzo nakon toga, Maslov je poslat u zatvor Lefortovo u Moskvi, pre nego što je prebačen u St. Petersburg.

Sva trojica optuženih su specijalisti za hipersoniku – oblast od ključnog značaja za razvoj nove generacije ruskih raketa, sposobnih da lete brzinom deset puta većom od zvuka.

Kolege su rekle da bi krivično gonjenje trojice muškaraca moglo da nanese štetu ruskoj nauci.

Detalji optužbi protiv njih su poverljivi, ali je novinski portal naučnog grada u kome se nalaze javio da je Maslov osumnjičen da je odavao tajne Kini.

Izvor je rekao da Maslov i dalje tvrdi da je nevin i da "sebe ne smatra izdajnikom"., kao i da veruje da je uvek sve radio kako treba".

Ruski parlament je u aprilu izglasao povećanje maksimalne kazne za izdaju sa 20 godina na doživotnu robiju.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ABRAMSI IDU U UKRAJINU: Američki tenkovi uskoro na raspolaganju Kijevu