HTELI DA OSVETE GENERALA SOLEJMANIJA: Iranski gardisti planirali atentate na Boltona i Pompea, SAD uvodi sankcije

Novosti online

01. 06. 2023. u 18:44

MINISTARSTVO finansija SAD uvelo je danas sankcije protiv trojice iranskih državljana povezanih sa Korpusom čuvara islamske revolucije (Revolucionarna garda) i jednom pravnom licu koje je navodno umešano u planiranje pokušaja atentata na bivše američke zvaničnike.

ХТЕЛИ ДА ОСВЕТЕ ГЕНЕРАЛА СОЛЕЈМАНИЈА: Ирански гардисти планирали атентате на Болтона и Помпеа, САД уводи санкције

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

U njemu se navodi da su osobe pod sankcijama "učestvovale u brojnim terorističkim zaverama, uključujući zavere za ubistvo bivših američkih zvaničnika, dvojnih američkih i iranskih državljana i iranskih disidenata".

Prošle godine, američke vlasti su izvestile da su u odsustvu optužile pripadnika Revolucionarne garde za planiranje pokušaja ubistva Džona Boltona, bivšeg pomoćnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

Iranski državljanin Šahram Poursafi optužen je za pokušaj organizovanja atentata na Boltona, verovatno kao odmazdu za ubistvo komandanta specijalnih snaga Al-Kuds Revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija u januaru 2020.

Kasnije je portal Akios objavio da je bivši američki državni sekretar Majkl Pompeo trebalo da bude još jedna meta Iranaca.

Sulejmani je ubijen u noći 3. januara 2020. od posledica američkog raketnog udara u blizini aerodroma u Bagdadu.

Kao odgovor, Teheran je u noći 8. januara pokrenuo raketni napad na dva objekta u Iraku koje je koristila američka vojska. Iransko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da će se definitivno osvetiti za ubistvo generala Sulejmanija.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave