SPREMAJU UDAR NA ORBANA: Poslanici EP hoće da spreče Mađarsku da preuzme predsedavanje

Novosti online

31. 05. 2023. u 22:30

PET OD SEDAM poslaničkih grupa Evropskog parlamenta podržava predlog rezolucije u kojoj se navodi da Mađarska ne treba da preuzme predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini sledeće godine jer se time sistematski krše principi i vrednosti Evropske unije.

СПРЕМАЈУ УДАР НА ОРБАНА: Посланици ЕП хоће да спрече Мађарску да преузме председавање

Foto: Profimedia

- Rezolucija o vladavini prava biće usvojena velikom većinom - rekla je u sredu pre početka debate autorka nacrta rezolucije, francuska poslanica iz grupe Zelenih Gvendolin Delbos-Korfild.

Holandska liberalna poslanica Sofi int Veld istakla je u debati da je predsedavanje Savetom EU prilika da predsedavajuća zemlja stavi svoje političke prioritete na prvo mesto, te da stoga scenu ne treba prepustiti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji vodi antievropsku politiku.

- Tu pozornicu ne treba prepustiti Viktoru Orbanu, već onima u Mađarskoj koje je on ućutkao - navodi ona.

U nacrtu pravno neobavezujuće rezolucije, o kojoj će poslanici glasati u četvrtak, postavlja se pitanje "da li Mađarska može kredibilno da predsedava Savetom EU s obzirom na to da ne poštuje zakone i vrednosti EU i principi iskrene saradnje".

Evropski parlament ne može da utiče na red predsedavanja Savetom EU jer je to isključiva nadležnost država članica. Sve države članice predsedavaju Savetom šest meseci po unapred utvrđenom redosledu. Poslednji put je to urađeno 2016. godine, kada je određen red predsedništva do 2030. godine.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA - Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto