MASKOV ČIP ZA LJUDSKI MOZAK: Već testiran na majmunima - pacijenti bi morali da pristanu na tešku operaciju

A.Vojinović

31. 05. 2023. u 12:34

NEUROTEHNOLOŠKA kompanija "Neuralink", koju je zajedno sa nekoliko saradnika pokrenuo milijarder, vlasnik "Tesle", "Tvitera" i "Spej eksa" Ilon Mask, dobila je odobrenja od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) za prva klinička ispitivanja moždanih čipova na ljudima. Ova firma bavi se proizvodnjom čipova "Link", kojima je cilj da pomognu pacijentima sa teškom paralizom da kontrolišu spoljnu tehnologiju putem neuroloških signala.

МАСКОВ ЧИП ЗА ЉУДСКИ МОЗАК: Већ тестиран на мајмунима - пацијенти би морали да пристану на тешку операцију

Vikipedija

Maskova tehnologija, inače, nije nepoznata u svetu nauke, a pokušava da je sprovede u delo nekoliko drugih firma i naučnika. No, nijedna od njih nije dobila zeleno svetlo od FDA za rad i probijanje na tržište.

- Uzbuđeni smo što možemo da podelimo da smo dobili odobrenje od FDA za pokretanje naše prve kliničke studije na ljudima! Ovo je rezultat neverovatnog rada "Neuralink" tima u bliskoj saradnji sa FDA i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima - navodi se u objavi kompanije na "Tviteru" i dadaje da regrutovanje za klinička ispitivanja još nije otvoreno.

"Nuralink" je američka kompnija osnovana 2016. godine sa sedištem u Kaliforniji i deo je novog interfejsa mozak-računar. Reč je o sistemu koji dešifruje moždane signale i prevodi ih u komande za spoljašnje uređaje. Naučnici i programeri decenijama pokušavaju da razviju ovaj vid tehnologije koja bi mogla da pomogne pacijentima koji se bore s paralizom. Očekuje se da bi čipovi mogli kasnije da olakšaju život i slepim osobama, kao i ljudima koji imaju različite mentalne bolesti.

No, procedura nije laka. Pacijenti bi morali da pristanu na tešku operaciju gde bi im lekari ugradili čip sa tankim elektrodama u mozak. Taj mali kružni implant bi imao ključnu ulogu u obradi i prevođenju neuronskih signala. Ljudi bi ga kontrolisali pomoću "Neurolinkove" aplikacije. Pacijenti bi tada mogli da kontrolišu kompjuterske miševe i tastature preko "blututa".

- Očigledno želimo da budemo izuzetno oprezni i sigurni da će uređaj dobro funkcionisati pre nego što ga ubacimo u čoveka - izjavio je krajem godine Mask, dodavši da planira da čip ugradi i sebi.

Iako revolucionarna, nova tehnologija i dalje nije dovoljno istražena pa se ne može sa sigurnošću predvideti da li će i kada doći na tržište. Otvara se veliko pitanje bezbednosti. A tu je i etičko pitanje koje bi takođe moglo da poremeti da nova tehnologija konačno zaživi.

Problemi testa na majmunima

NOVA tehnologija zasad je bila testirana samo na majmunima. Već i zbog ispitivanja na životinjama "Neuralink" se našla na udaru aktivista. Komitet lekara za odgovornu medicinu, koji se protivi testiranju na životinjama, nekoliko puta je apelovao da Mask objavi detalje o eksperimentima na majmunima koji su doveli do unutrašnjeg krvarenja, paralize, hroničnih infekcija i smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili