"MI SMO UZ RUSIJU" Lukašenko nikad jasniji

Novosti online

24. 05. 2023. u 17:38

RUSIJA se usudila da izazove unipolaran svet, rekao je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na Evroazijskom ekonomskom forumu, dodajući da je Belorusija odlučila da bude uz nju.

МИ СМО УЗ РУСИЈУ Лукашенко никад јаснији

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Rusija ne bi trebalo da pogne glavu zbog trenutne situacije. Mora da bude veoma aktivna. Njen autoritet je, uprkos svemu što Zapad govori preko medija, ogroman. Rusija se usudila da izazove jednopolaran svet i ide ka multipolarnosti, a mi smo uz nju - kazao je Lukašenko.

Lukašenko je ukazao na to da je potrebno raditi na informacionoj bezbednosti u okviru Saveza i dodao da su "razvoj i produbljivanje integracione saradnje u energetskom sektoru, kao i jačanje pozicije Evroazijskog ekonomskog saveza u kontekstu globalne bezbednosti glavni prioriteti".

- Ukoliko Savez u svojim okvirima ne uspe da kreira jedan bezbedan, multipolaran prostor, o nas će stalno da brišu noge - zaključio je beloruski lider. 

On je istakao da zemlje Saveza raspolažu jedinstvenim potencijalom za povećanje obima proizvodnje i izvoza prehrambenih proizvoda, te da sve one žitarice koje države proizvedu, a da prevazilaze potrebe zemalja članica bivaju isporučene na svetsko tržište.

- Potražnja za prehrambenim proizvodima je ogromna. I ona nastavlja da raste - kazao je on. 

Predsednik Lukašenko je pozvao zajednicu da radi i na tehnološkoj nezavisnosti od zapadnih partnera kako bi se uvoz pojedinih proizvoda iz zapadnih država zamenio onima koji se proizvode u okviru Saveza. Ove stvari biće osnova za naš dalji razvoj, pojasnio je i dodao da više od jedne četvrtine svih industrijskih proizvoda koji se uvoze u Savez mogu biti zamenjeni sopstvenom proizvodnjom.

Istakao je da se centar svetske ekonomike danas sve više okreće prema zemljama u razvoju, odnosno, državama Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka.

. Ove države više ne žele da budu izvor jeftine radne snage . podvukao je predsednik Belorusije, nakon čega je dodao da smatra da će dalja integracija različitih procesa u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza, ŠOS-a i BRIKS-a doprineti stvaranju "najveće koalicije država, ukoliko to, kako bi u narodu rekli, ne prespavamo".

Lukašenko je poručio i da SAD pokušavaju da zaustave saradnju Rusije i zemalja Afrike, rekavši da se "za te države vodi borba".

On se osvrnuo i na početke Evroazijskog ekonomskog saveza, rekavši da je ideja o njegovom stvaranju nastala u "kuhinji" predsednika Rusije Vladimira Putina.

- To je zaista bilo tako i i tada je ta ideja bila dobra. Jedino što je sa nama tada bila Ukrajina, ali ona je posle, kao što sam očekivao, odustala od toga - rekao je Lukašenko.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije