RAT U UKRAJINI: Putin meta kijevskih agenata; Bitka besni na krilima Bahmuta; Uništeni morski dronovi kod Turskog toka (FOTO/VIDEO)

V.N.

24. 05. 2023. u 07:28 >> 01:02

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 455. dan. Nakon upada ukrajinskih diverzanata u Belgorodsku oblast ruske snage su u antiterorističkoj operaciji likvidirale 70 terorista. Ukrajinske snage nagomilavaju vojsku kod mesta Časovij Jar u blizini Artjomovska. Snage Kijeva ponovo intenzivno granatiraju DNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин мета кијевских агената; Битка бесни на крилима Бахмута; Уништени морски дронови код Турског тока  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

3.000 teritorijalaca spremno u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti ima 7 bataljona odbrane od 3000 ljudi, postavlja se pitanje njihovog naoružanja.

-Imamo ih (jedinice samoodbrane). Skoro 3.000 ljudi, 7 bataljona duž granice. Obučavaju od novembra prošle godine. Već borbeno spremne jedinice, uniformisane, oprema obezbeđena. Jedino što, u skladu sa važećim zakonodavstvom, to pitanje još nije rešeno oružjem, rekao je guverner V. Gladkov.

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

VSU napada bokove Bahmuta, pokušavajući da probije front i opkoli grad (MAPA)


O situaciji na frontu izveštava i ruska (analitičari sa izvorima na samom frontu) i ukrajinska strana(vojni analitičari povezani sa Oružanim snagama Ukrajine).

Uz kanal Severski Donec, u rejonu Kleščejevka-Kurdjumovka, Oružane snage Ukrajine napale su ruske položaje, borili su se borci BARS-a i jedinica armije, koji su uništili pešadiju VSU.

Foto Tanjug/AP

Na severnom krilu Bahmutskog pravca se bore artiljerija i pešadija Oružanih snaga Ukrajine, pokušavajući da potisnu rusku vojsku iz šumskog pojasa južno od akumulacije Berhovski. Borbe se nastavljaju za šumski pojas uz prugu.

Na južnom krilu pravca Bahmut, nacisti 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine („Azov“) napali su južno od Ivanovske šume, pokušavajući da isteraju ruske trupe iz šumskih plantaža i dva uporišta. Borbe se nastavljaju.

Pored ruskih trupa, PMC „Vagner“ je uputio pojačanje na ovom pravcu. Ruske snage vode uporne odbrambene borbe sa prelazima u kontranapade.

Zelenski: Isporuka lovaca F16 je signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Jutjub/lazzaric92

-Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana, poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdevanje.

 

Amerika prodala NASAMS Kijevu

Stejt department odobrio je ugovor o prodaji Ukrajini jednog protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS i opreme za njega u vrednosti od 285 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Taj ugovor će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, „služiti ciljevima i interesima Sjedinjenih Država u oblasti nacionalne bezbednosti“, jer podrazumeva pružanje vojne pomoći „partneru koji održava političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“.

-Ukrajina ima hitnu potrebu da jačanje odbrane od ruskih raketnih i vazdušnih udara. Nabavka i efikasna upotreba ovog oružja ojačaće sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje građane i kritičnu nacionalnu infrastrukturu, saopštio je Pentagon.

 

Ukrajinski obaveštajac: Želimo da ubijemo Putina

Glavni cilj ukrajinskih obaveštajaca je da se ubije ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je Vadim Skibicki, zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u intervjuu za Velt.

Prema njegovim rečima, obaveštajci imaju prilično veliku listu „meta“, koju ne čine samo najvažniji ljudi. Na samom vrhu je predsednik Rusije. Navodno, Putin je svestan planova ukrajinske obaveštajne službe, koja traži priliku da mu se približi.

Foto Tanjug/AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov takođe su označeni za eliminaciju.

Na pitanje da li Kijev stoji iza atentata na novinarku i aktivistkinju Darju Duginu prošlog avgusta i vojnog blogera Vladlena Tatarskog krajem aprila, kao i atentata na pisca Zahara Prilepina ranije ovog meseca, Skibicki je rekao da su to bili „unutrašnji poslovi".

Skibicki je dodao da ruski „propagandisti“ nisu prioritetne mete za njegovu službu za razliku od komandanta ruskih vojnih jedinica.

Uhapšeni ruski stručnjak za hipersonične rakete Maslov 1. juna pred sudom

Protiv Anatolija Maslova, jednog od tri ruska naučnika koji se bave hipersoničnim raketama a uhapšeni su zbog sumnje na izdaju, 1. juna će biti pokrenut sudski postupak, saopšteno je danas iz suda u Sankt Petersburgu.

Maslov i dvojica njegovih kolega iz Naučnog instituta "Hristijanovič" za teorijsku i primenjenu mehaniku u Sibiru (ITAM), uhapšeni su zbog sumnje za izdaju izvršenu prošle godine, prenosi Rojters.

Foto Printskrin

Sva trojica su specijalisti za hipersoniku, oblast od ključnog značaja za razvoj sledeće generacije ruskih raketa sposobnih da lete brzinom 10 puta većom od brzine zvuka.

Slučaj je označen kao "strogo poverljiv" i biće zatvoren za medije i javnost, navedeno je na sajtu suda.

Maslov je uhapšen prošlog juna u Novosibirsku, najvećem gradu u Sibiru i jednom od glavnih naučnih centara Rusije, a nedugo nakon hapšenja poslat je u zatvor Lefortovo u Moskvi, bivši pritvorno-istražni centar KGB.

 

 

Danilov: Zalužnij podneo izveštaj Zelenskom

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov kaže da je Zelenski na sednici Stavke (Štaba predsednika republike)  dobio izveštaj od komondanta VSU generala Zalužija.

Foto: EPA

Ruska vojska krenula u ofanzivu u LNR: Belogorovka u poluokruženju

Ukrajinski vojni analitičari u sažetku izveštavaju o teškoj situaciji za Oružane snage Ukrajine kažu da su snage RF u ofanzivi.

Operativna situacija na pravcu Belogorovsko-Kremenskoe:

Tokom ofanzive, Belogorovka je bila praktično u poluokruženju. Na jugoistoku Kremenske šume ruske trupe izvode ofanzivne operacije prema reci Severski Donec sa ciljem da naknadno preuzmu pod vatrenu kontrolu deo puta Serebrjanka-Grigorovka-Belogorovka.

Foto Tanjug/AP

Artiljerija i dronovi Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da uspore njihovo kretanje.

U pravcu sela Belogorovka ruska vojska je izvršila seriju napada iz više pravaca.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje informaciju: Na pravcu Lugansk, Oružane snage RF izvode ofanzivna dejstva u pravcu Belogorovke uz podršku avijacije koja nanosi vazdušne udare. Pod vatrenim položajima Oružanih snaga Ukrajine kod same Belogorovke, Nevskog, Torskog i Spornog.

 

Zalužnij ranjen?

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni zadobio je povrede glave, a ima i prostrelne rane po telu, objavile su "RIA Novosti", pozivajući se na anoniman izvor iz bezbednosnih struktura.

Prema pisanju ovog medija, Zalužni je zadobio povrede za vreme raketnog udara Oružanih snaga Rusije po komandnom centru ukrajinske vojske kod grada Hersona u maju ove godine.

"RIA Novosti" dalje dodaju da su lekari izvršili otvorenu hirušku intervenciju na glavi. Kako navode izvori, Zalužni će preživeti, ali neće biti u stanju da se bavi svojim poslom kao ranije.

FOTO: Arhiva

Vest o tome da Zalužni nije dobro prvi put se pojavila u maju, nakon što je bilo saopšteno da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine neće učestvovati na sednici vojnog komiteta NATO-a. To je bio prvi put da su se pojavile glasine da je on možda ili ubijen ili ranjen. Ukrajinska strana demantovala je ove navode, rekavši da Zalužni normalno nastavlja sa svojim aktivnostima, te se tako juče pojavila vest da je tokom proteklog dana razgovarao sa komandantom združenih oružanih snaga NATO-a u Evropi.

 

Stoltenberg: Dok traje rat Ukrajina nije na dnevnom redu za prijem u NATO

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

-Mislim da su svi shvatili da postati član usred rata nije na dnevnom redu, poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

FOTO: AP/Tanjug

Kako je rekao, "pitanje je šta se dešava kada se rat završi".

On je, međutim, priznao da članice NATO-a imaju različite stavove o članstvu Ukrajine.

-U Alijansi postoje različiti stavovi, a naravno, u NATO-u se odluke donose konsenzusom. Sada su u toku konsultacije, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da niko ne može da kaže kako će glasiti konačna odluka nakom samita NATO-a u Viljnusu.

Generalni sekretar NATO-a u poseti je Briselu gde prisustvuje događaju u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda SAD.

 

Šojgu: Obučeno 120.000 vojnika

U cilju primene visokotehnoloških modela tehnike kao što su tenkovi T-90M „proriv“, BMP-2M sa borbenim modulom „berežok“, BMP-3, kao i različitih bespilotnih letelica obučeno je oko 5.000 specijalista, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kolegijumu vojnog resora.

Poslednje pripreme vojnika za manevre / Foto TASS

On je dodao da je od početka specijalne vojne operacije obučeno više od 120 hiljada vojnika.

Prema njegovim rečima, centri za obuku MO Rusije ne samo da izvode individualnu obuku, već i obučavaju posade, posade tenkova i borbenih vozila, uključujući formacije i vojne jedinice formirane u novim regionima.

 

Napad na Turski tok? Rusi uništili ukrajinske pomorske dronove (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih bespilotnih čamaca.

Oružane snage Ukrajine su pokušale da napadnu pomoću tri bespilotna čamca ruski brod „Ivan Hurs“ koji štiti gasovode u Crnom moru, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

-Nakon terorističkog napada koji je bio 26. septembra 2022. godine na ‘Severnom toku 1’ i ‘Severnom roku 2’ Oružane snage Ruske Federacije rade na zaštiti svih sličnih objekata. Danas u 5.30 Oružane snage Ukrajine su pokušale da izvrše napad pomoću tri bespilotna čamca brod ‘Ivan Hurs’ koji pripada Crnomorskoj floti. Ruski brod je osiguravao bezbednost i funkcionisanje gasovoda ‘Turski tok’ i ‘Plavi tok’ u ekonomskoj zoni Turske, rekao je on.

Svi neprijateljski čamci su uništeni vatrom iz naoružanja ruskog broda na 140 kilometara severoistočno od moreuza Bosfor.

Ruski brod je nastavio da ispunjava sve zadatke.

 

Oboren ukrajinski MiG-29

Ruske trupe uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Slavjanska i Grigorovke u DNR, saopštilo je MO Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, PVO Ruske Federacije oborila je za dan ukrajinski avion MiG-29, kao i 20 dronova.

Ukrajina obustavila izvoz električne energije

Ukrajina je obustavila izvoz električne energije zbog potrebe da obezbedi domaću potrošnju, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.

- Trenutno se ne obavlja uvoz i izvoz električne energije. Razlog za odsustvo izvoza električne energije iz Ukrajine je potreba da se pokriju unutrašnje potrebe zemlje i obezbede rezerve za večernje sate maksimalne potrošnje - objasnili su iz kompanije.

Ukrenergo je nazvao situaciju u blizini prve linije fronta teškom, saopštio je da su potrošači ostali bez struje u Sumskoj oblasti, ali je napomenuo da tokom proteklog dana nije bilo oštećenja na mreži kompanije.

Šojgu obećao: Na napade ukrajinskih ekstremista odgovorićemo oštro

Na napade ukrajinskih ekstremista ubuduće ćemo reagovati izuzetno oštro, izjavio je tokom kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije šef vojnog resora Sergej Šojgu.

„Prilikom kontraterorističke operacije, napadima avijacije, artiljerijskom vatrom i aktivnim dejstvima jedinica koje pokrivaju državne granice Zapadnog vojnog okruga, ekstremističke formacije su blokirane i razbijene. Ostaci ekstremista su potisnuti na teritoriju Ukrajine gde su nastavljeni napadi do potpune likvidacije“, rekao je on.

 Kijev priznao ulogu u napadu na Belgorodsku oblast

U Kijevu su priznali ulogu Oružanih snaga Ukrajine u napadu diverzantsko-obaveštajne grupe na Belgorodsku oblast Rusije, istakavši da su ukrajinski vojnici pružali podršku diverzantima, piše izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ukrajinski vojnici su uglavnom dejstvovali kao podrška, braneći granicu Ukrajine u tom regionu (Belgorodske oblasti) za slučaj ruskog kontranapada.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnik je izjavio da nijedan pripadnik ukrajinskih snaga nije stupio na teritoriju Rusije.

On je takođe priznao da je među diverzantima bilo ljudskih gubitaka.

Zvaničnik je odbio da navede još neke detalje, ne objasnivši, na primer, odakle diverzantima američka tehnika.

O ukidanju carine

Stalni predstavnici članica EU dogovorili su se da se na još godinu dana produži ukidanje carine na uvoz robe iz Ukrajine, uključujući žito, saopšteno je iz predstavništva trenutno predsedavajuće Švedske.

U saopštenju na Tviteru se dodaje da će to pomoći Ukrajini da očuva stabilne trgovinske odnose sa EU i održi svoju privredu.

Odluka sada treba da prođe formalnu proceduru usvajanja na ministarskom nivou, nakon čega će stupiti na snagu.

Kijev želi da zadrži tranzit ruskog gasa i nafte preko Ukrajine

Kijev i „Naftogas Ukrajine“ insistiraju na održavanju tranzita ruske nafte i gasa preko teritorije Ukrajine, između ostalog da bi sačuvali svoje prihode, piše list „Vašington post“.

„‘Naftogas’ i visoki politički lideri insistiraju na tome da Ukrajina ne može i ne treba da zatvara gasovode, kako da bi pretendovala na preostali prihod, tako i iz razloga što su neki od evropskih pristalica Kijeva i dalje zavisni od ruske nafte i gasa“, piše list.
List navodi da, uprkos činjenici da je Kijev od Zapada zahtevao uvođenje oštrijih sankcija Rusiji i prekid praktično svih ekonomskih veza sa Moskvom, ma koliko to „nadrealno izgledalo, Ukrajina insistira da praktično nema drugog izbora, osim da podrži sopstvene poslovne dogovore“ i lobira da ih očuva.

Policija počela rad u Artjomovsku

Ruska policija je počela sa radom u Artjomovsku, rekao je v.d. lidera DNR Denis Pušilin.

Pušilin je juče posetio Artjomovsk. Kako je rekao, u gradu nema civila.

Ruski PVO sistem oborio ukrajinski avion

Ruski PVO sistem S-350 "vitjaz" oborio je ukrajinski avion u zoni Specijalne vojne operacije u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera. Ovaj način rada testiran je prvi put u svetu u borbenim uslovima.

Ispaljena 104 različita projektila

Ukrajinske snage su u prethodna 24 sata više od 20 puta granatirale DNR, ispalivši 104 različita projektila.

Komanda ukrajinskih snaga nagomilava vojsku i tehniku u mestu Časovij Jar nedaleko od Artjomovska, rekao je za Sputnjik vojni ekspert iz LNR Andrej Maročko.

„U oblasti oko mesta Časovij Jar registruje se dolazak svežih jedinica ukrajinske vojske. Nagomilavaju i vojsku i tehniku“, rekao je on i dodao da pretpostavlja da je plan da se izvrši napad na ruske snage u Artjomovsku.

Ruska vojska oslobodila je Artjomovsk 20. maja.

Rusi oborili ukrajinski Mi-8

Ruska vojska oborila je mobilnim raketnim sistemom „Igla“ ukrajinski helikopter Mi-8 u oblasti oko mesta Lozova, rekao je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Peskov o mogućnosti zamrzavanja sukoba u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini, bilo kroz svoju "specijalnu vojnu operaciju" ili kroz druga sredstva, prenosi Tas.

Odgovarajući na pitanje da li bi Rusija razmotrila mogućnost zamrzavanja sukoba, Peskov je rekao:

"Rusija uzima u obzir samo završetak svoje specijalne vojne operacije: osiguranje njenih interesa, postizanje ciljeva Rusije bilo preko specijalne vojske operacijom ili drugim raspoloživim sredstvima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati