OGLASILA SE NEMAČKA TAJNA SLUŽBA: Nema naznaka da će Putin uskoro pasti

Novosti online

23. 05. 2023. u 22:28

NI 15 meseci od početka rata u Ukrajini, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija sistema ruskog predsednika Vladimira Putina.

ОГЛАСИЛА СЕ НЕМАЧКА ТАЈНА СЛУЖБА: Нема назнака да ће Путин ускоро пасти

Centrala nemačke obaveštajne službe

Šef BND-a Bruno Kal navodi da, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, prenosi "Dojče vele", pozivajući se na DPA.

Napomenuo je da se, ipak, pad ne može u potpunosti isključiti.

-Rusija je još uvek u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i obezbedila neophodno naoružanje i municiju, izjavio je Kal na Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku (BAKS) u Berlinu.

Zbog svega toga on smatra da nema govora o slabostima ruske vojske ili o tome da bi njene aktivnosti mogle da budu obustavljene, prenosi Tanjug.

Dodaje da ipak postoje slabe tačke i moguća iznenađenja što se tiče sposobnosti oružanih snaga.

Foto Tanjug/AP

Vladimir Putin u komandi na frontu

Upozorio je da bi Putin mogao da ima uspeha sa svojom strategijom oslanjanja na vreme kao faktor i masovnost snaga, ako Zapad ne bude u dovoljnoj meri podržavao Ukrajinu i organizovao otpor.

Kal je napomenuo da je BND otprilike 14 dana pre početka rata utvrdila pojave koje nije bilo moguće drugačije protumačiti nego da će Rusija početi rat protiv Ukrajine.

Kal je kao neopravdane odbacio kritike da su tajne službe SAD i Velike Britanije mnogo ranije od BND-a znale da će izbiti rat.

Objasnio je da su te službe verovatnoću izbijanja rata predvidele na osnovu određenih kriterijuma i kretanja koja su posmatrali.

-Za BND je bila važna činjenica da je Putin na kraju krajeva taj koji donosi odluku, a za njega je ta odluka zavisila od mnogo stvari, istakao je Kal.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo