POGLEDAJTE - SKORO TRI VEKA ŠTITE RUSKI DALEKI ISTOK: Pacifička flota proslavila svoj dan (VIDEO)

P. Z. S. / tvzvezda.ru

21. 05. 2023. u 18:29

VOJNO, civilno osoblje i veterani Pacifičke flote (Pacifičke flote) proslavljaju 292. godišnjicu osnivanja matične flote.

ПОГЛЕДАЈТЕ - СКОРО ТРИ ВЕКА ШТИТЕ РУСКИ ДАЛЕКИ ИСТОК: Пацифичка флота прославила свој дан (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tradicionalno za mornare, ovaj dan je počeo svečanim podizanjem Andrejevskih zastava i zastava na brodovima i pomoćnim plovilima Pacifičke flote na Kamčatki i Primorskom kraju. Tokom proteklih šest godina, Pacifička flota je priznata kao najbolja u ruskoj mornarici.

U okviru svečanih događaja za stanovnike i goste Vladivostoka, na sportskom nasipu u 15 časova po lokalnom vremenu biće održan svečani koncert na kome će učestvovati umetnici Ansambla pesama i igre Tihookeanske flote.

Kao rezultat zimskog trenažnog perioda 2023. školske godine, u Pacifičkoj floti je završeno više od 700 borbenih vežbi. U okviru nedavne iznenadne inspekcije trupa (snaga) Pacifičke flote, u skladu sa odlukom Vrhovnog komandanta Oružanih snaga RF, izvedeno je više od 140 taktičkih i preko 200 brodskih vežbi. Ukupno je, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u iznenadnoj kontroli bilo uključeno više od 25.000 vojnih lica, 89 aviona i helikoptera, 167 brodova, uključujući 12 podmornica.

Tokom inspekcije, koja je sprovedena pod rukovodstvom glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije admirala Nikolaja Evmenova, Pacifička flota je potvrdila visoku borbenu gotovost trupa i snaga za rešavanje zadataka zaštite državne granice u Dalekom Istok.

Foto: Printskrin

Prvu stalnu pomorsku jedinicu Rusije na Dalekom istoku (vojna luka Ohotsk) osnovao je Senat Ruskog carstva 21. maja 1731. godine za vreme vladavine Ane Joanovne. Stvaranje ove luke je bio početak izgradnje pomorskih snaga na ovim prostorima, koje su kasnije transformisane u Pacifičku flotu.

Ove nedelje, 320 godina od osnivanja, proslavila je najstarija flota u zemlji – Baltička flota. Glavne baze su Baltijsk kod Kalinjingrada i Kronštat u Lenjingradskoj oblasti. Danas Baltička flota ima najnovije modele naoružanja i vojne opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić