IRAN DOBIJA MOĆNO RUSKO NAORUŽANJE: U narednih sedam dana Su-35 stiže u Persijski zaliv

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

13. 05. 2023. u 21:00

IRAN će sledeće nedelje dobiti prvu seriju ruskih borbenih aviona četvrte generacije Su-35. Ovo se navodi u najnovijem izveštaju objavljenom u engleskoj verziji državne iranske novinske agencije IRNA.

ИРАН ДОБИЈА МОЋНО РУСКО НАОРУЖАЊЕ: У наредних седам дана Су-35 стиже у Персијски залив

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

IRNA nije navela izvor informacija. Iran pres je objavio i informaciju da se prvi Su-35 očekuju u roku od sedam dana. BulgarianMilitary.com je kontaktirao svoj izvor u ruskoj državnoj kompaniji Rostek, koji tu vest nije ni potvrdio ni demantovao.

Potvrđen je ugovor o kupovini Su-35 za sada samo Irana i Rusije. Stalna misija UN u Iranu potvrdila je ovu tvrdnju u martu. BulgarianMilitary.com je početkom godine pisao da se očekuje da prvi Su-35 stignu u Iran na proleće.

Pre nekoliko nedelja pojavio se snimak na kome se vidi nisko leteći Su-35. Autor snimka, a kasnije i stotine korisnika društvenih mreža, rekli su da je ovo prvi Su-35 koji je stigao u Iran. Međutim, ispostavilo se da su informacije lažne, jer ni Rusija, ni Iran, ni Vazduhoplovstvo Islamske Republike Iran (IRIAF) nisu potvrdile te tvrdnje.


TRENUTNI INVENTAR IRIAF-A


Trenutno je iranska borbena avijacija prilično zastarela. Ne može da ispuni uslove savremenog ratovanja. IRIAF ima 41 lovac presretač F-14 Tomket, nekoliko lovaca F-5 Tajger 2, najmanje 17 kineskih lovaca Čengdu F-7, 19 ruskih lovaca MiG-29 sovjetske proizvodnje, kao i 12 francuskih lovaca Miraže F1. Iranska borbena avijacija velikog dometa uključuje 23 taktička bombardera Su-24MK, kao i desetine borbenih bombardera F-4 Fantom 2.

Nesumnjivo je da će dolazak prvih borbenih aviona Su-35 biti velika vest u Iranu. Ovo će biti prvi lovci u najmanje 30 godina (MiG-29 iz 90-ih) koji će povećati borbenu sposobnost IRIAF-a.

Su-35 bi trebalo da zameni funkcije lovca presretača F-14 Tomket. Zbog dugogodišnjeg embarga nametnutog Iranu, zemlja nije mogla da obnovi motore F-14, a postepeno je njihova eksploatacija postajala sve manje moguća. Iz istog razloga (embarga), ovaj lovac je imao prilično ograničene sposobnosti vazduh-vazduh, vazduh-more.


JAK ZAGRLjAJ

Iran i Rusija su naglo „učvrstili zagrljaj“ nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Moskva je postepeno počela da gubi partnere, a neki su se sve glasnije distancirali od ruske politike. Međutim, Teheran je video priliku i iskoristio je. Počele su isporuke raketa i dronova iz Teherana u Moskvu, omogućavajući ruskoj vojsci da zadrži kontrolu nad akcijama u Ukrajini.

Foto AP

S-400

Navodi se da Su-35 neće biti poslednji dogovor dve zemlje, već samo početak. Raketni sistem S-400 se dugo smatrao mogućim predmetom dogovora, ali trenutno nema zvanične potvrde ni sa jedne strane za takav potez.

Takođe nema potvrde o mogućoj saradnji u oblasti zajedničke proizvodnje Su-30. Iako su neki ruski sajtovi počeli da nagoveštavaju da bi Iran mogao da bude sledeći partner Rusije posle Indije da započne masovnu serijsku proizvodnju ovog lovca.


SU-35 U AKCIJI

Rat u Ukrajini je bio prilika da se Su-35 dokaže. I to se desilo. Ukrajinski piloti komentarišu da im je najveća pretnja u vazduhu Su-35. Avion se može pohvaliti odličnim mogućnostima za borbu vazduh-vazduh, ali izvan vizuelnog dometa. Pokazao se i kao odličan partner u letećem paru – dok MiG-31 leti visoko i izbegava neprijateljske radare, Su-35 preuzima ulogu mamca i angažuje protivvazdušnu odbranu.

Su-35 ima odlične sposobnosti vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Ispostavlja se da je projektil R-37M, koji ima veliki domet, ključno oružje ruskog lovca. Nema reči o tome da li će 24 Su-35 za Iran doći naoružani ili ne. Moguće je da će Iran u sledećoj fazi svog partnerstva sa Rusijom poželeti da nabavi i ovu raketu.

Jedan od nedostataka Su-35 je radar PESA. Ispostavilo se da je u svojoj generaciji [4.5 generacija ili 4++)ovaj lovac jedini koji nije naoružan AESA radarom. U budućnosti Moskva planira da ispravi ovu grešku. Već se govori o integraciji radara AESA sa Su-57 na Su-35, ali Iran neće dobiti takvu konfiguraciju. Ovo neće dati Iranu željenu vazdušnu nadmoć nad Persijskim zalivom.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!