MOSKVA ODBILA NAPADE KIJEVA: Ministarstvo odbrane RF demantuje da su Ukrajinske snage probile odbranu Donbasa

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

13. 05. 2023. u 07:00

U PRAVCU Donjecka ruske snage su odbile tri napada Ukrajinaca. Situacija na tom delu fronta je pod kontrolom.Preostale ukrajinske vojnike na periferiji Artjomovska, odnosno Bahmuta, ruska avijacija zasipa avionskim bombama i raketama.

МОСКВА ОДБИЛА НАПАДЕ КИЈЕВА: Министарство одбране РФ демантује да су Украјинске снаге пробиле одбрану Донбаса

Foto AP

Tvrde ovo u Ministarstvu odbrane RF, koje je demantovalo tvrdnje više Telegram-kanala kako su ukrajinske snage uspele da na nekoliko mesta probiju rusku odbranu Donbasa. Ratni izveštač "Komsomolske pravde" Aleksandar Koc pisao je kako Ukrajinci žele ofanzivom na bočnim stranama da opkole Ruse u Artjomovsku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da je to što šalje Zapad Ukrajini oružje loše, ali je Rusija na to spremna.Američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao da će SAD popuniti to što nedostaje Ukrajini, a o svemu tome se kordinisano radi sa saveznicima, članicama NATO.

Da su bili u velikoj zabludi oni na Zapadu koji su tvrdili kako će Rusi brzo potrošiti zalihe visokopreciznih raketa potvrđuje komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov koji je izjavio je da su od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini po objektima ukrajinske armije gađali više od 180 puta visokopreciznim raketama "kalibar".

Glavni ciljevi su bili radari ukrajinskog PVO, kao i skladišta municije i goriva, aerodromi i železničke stanice.

Ukrajinski vojnici , Foto AP

Poslednji veliki udar visokopreciznim raketama bio je 9. maja po skladištima municije i mestima gde je grupisana ukrajinska vojska. Veliki požari su bili u Odesi gde je pogođeno, kako tvrde Rusi, skladište vojne pomoći pristigle sa Zapada, dok u Kijevu kažu da je uništena humanitarna pomoć.

Ruske jedinice na crnomorskoj obali pogodile su artiljerijom čak 70 objekata protivnika.

Viceadmiral Viktor Sokolov tvrdi da je Crnomorska flota RF ojačala zaštitu od napada ukrajinskih dronova. On tvrdi da su Ukrajinci sprečeni da napadaju sa mora, pa su se orijentisali na organizovanje diverzantskih akcija na Krimu, gde napadaju ne samo objekte flote, već i druge objekte.

- Da ne dozvolimo ukrajinski navođenim brzim čamcima bez posade da napadaju vezove na kojima su usidreni naši brodovi pojačali smo sredstva zaštite. U Azovskom moru su očišćene mine koje su postavili Ukrajinci, tako da se sada mogu koristiti tamošnje luke - tvrdi Viktor Sokolov, dodajući da je znatno pojačana i kontrola vazdušnog prostora.

Ukrajinac čisti minsko polje , Foto AP

Ukrajinci dosta dugo pokušavaju napadima dronovima da nanesu štretu ne samo Crnomorskoj floti nego i građanskim objektima. Sevastopolj je 7. maja napalo deset ukrajinskih dronova. Ali je te napade osujetila ruska PVO. Dan pre toga oborene su dve ukrajinske balističke rakete "grom-2".

glosa

Od početka operacije objekti ukrajinske armije gađani više od 180 puta visokopreciznim raketama "kalibar".

Stabilno visoki rejting Putina

NAJNOVIJE istraživanje Ruskog centra za izučavanje javnog mnjenja pokazalo je da je rejting predsednika Putina i dalje vrlo visok. Njemu veruje 80,9 odsto anketiranih, a njegovu aktivnost odobrava 77,1 procenata stanovnika Ruske federacije. Na drugom mestuž je premijer Mihail Mišustin kome veruje 64,5 odsto građana, a sledi lider komunista Genadij Zjuganov. Sociolozi u Ukrajini tvrde da i Zelenski ima sličan rejting kao i Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu