RAT U UKRAJINI: Žestoka bitka za Bahmut, napreduju i Vagneroci i VSU; Kijev gađao raketama Grom-2 Lugansk (FOTO, VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 05. 2023. u 07:13 >> 04:14

RAT u Ukrajini – 443. dan. Nastavljaju se borbe na svim delovima fronta. Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim delovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестока битка за Бахмут, напредују и Вагнероци и ВСУ; Кијев гађао ракетама Гром-2 Луганск (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Žestoka bitka za Bahmut: VSU napreduje po bokovima, Vagner probija poslednju odbranu u gradu (MAPA)

Jedinice PMC „Vagner“ nastavljaju da grizu u odbranu neprijatelja u zapadnim kvartovima Bahmuta: jurišnici su tokom dana uspeli da zauzmu nekoliko kuća u utvrđenom rejonu „Gnezdo“. Pod kontrolom neprijatelja ostaje tačno 2 kvadratna kilometra teritorija.

Sva tri utvrđenja – Gnezdo, Konstruktor i Domino – su relativno male četvrti sa stambenim zgradama. Ukrajinske formacije su u njima opremile vatrene tačke, a kada se PMC približe, miniraju ulaze i potkopavaju prilaze.

Ilustracija telegram rybar

Popodne su se pojavili snimci koji potvrđuju povlačenje Oružanih snaga RF južno od rezervoara Berhovski: izgubljena je kontrola vatre sa visina severno od puta Časov Jar-Khromovo, odbrana Oružanih snaga RF je zauzeta duž istočnu obalu rezervoara.

Uveče se na ukrajinskim resursima pojavio snimak kontranapada 56. ombre Oružanih snaga Ukrajine na položaje Oružanih snaga Rusije zapadno od Dubova-Vasiljevke. Na snimku se vidi bitka i povlačenje dela ruske jedinice sa napuštenih položaja. Južno od ove tačke je proglašeno povlačenje ruskih jedinica koje su najavili vojni komandanti Vagnera (to smo naznačili na karti), ali za sada nema video potvrde ove činjenice.

Dok jurišne jedinice PMC „Vagner“ grizu u zapadne četvrti Bahmuta, jedinice Oružanih snaga Rusije koje su pristigle u rotaciji povlače se na drugu i treću liniju odbrane. Ukrajinske formacije ne prestaju da vrše pritisak na bokove.


Do sada se povlačenja odvijaju na relativno malim prostorima, čije je zauzimanje, ipak, "orkestar" skupo platio.

Snimak borbe: Napad na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine kod Spornog (VIDEO)

Uz podršku oklopne grupe sa tenkovima T-90, T-80, T-72B3 i BMP-2, kao i uz prilagođavanje vatre dronovima, jurišni odredi zauzeli su uporište Oružanih snaga Ukrajine, uništavajući nekoliko desetina militanata i mitraljeskih gnezda.

PAKAO Bahmuta: Gori severni deo grada (VIDEO)

Snimak dnevnih i noćnih borbi i razaranja u Bahmutu načinjenih uz pomoć drona objavila je jedinica Vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Raketiran Lugansk (FOTO/VIDEO)

Luganske vlasti tvrde da je ukrajinska vojska u raketiranju tog grada koristila krstareće rakete iz kompleksa „grom“ ukrajinske proizvodnje.

Inače, prilikom granatiranja pogođena je administraivna zgrada jefne fabrike koja trenutno nije u funkciji, a oštećeno je i šest stambenih objekata.

 

 

Oboren dron na Krimu

Sistemi PVO oborili su dron na zapadu Krima, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

-Nema žrtava, nije pričinjena materijalna šteta. Situacija je pod kontrolom“, rekao je Aksjonov.

Foto: Printscreen

Eksplozije u Lugansku

U Lugansku su odjeknule dve eksplozije, a u području iznad jedne fabrike uzdiže se stub dima, javlja dopisnik Sputnjika.

Harkovski front: Ništa novo

Ukrajinska vojska nije preduzela nijedan pokušaj da pokrene ofanzivu iz Harkovske oblasti, saopštio je Sputnjiku komandant tenkovskog bataljona ruske vojske Zapadnog vojnog okruga.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, na tom delu fronta obe strane drže svoje pozicije.

- Vsu se nalazi u jednom od naseljenih mesta, krije se po podrumima i drži liniju odbrane. Pucaju po nama i mi pucamo po njima. Međutim, nema pokušaja da se pokrene ofanziva. Mi smo spremni da sprečimo bilo koji pokušaj upada na našu teritoriju, naglasio je on.

 

Pao Mi-28

Dva pilota su poginula u padu ruskog helikoptera Mi-28 tokom trenažnog leta na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Letelica je pala 12. maja u 15.42, prema preliminarnim podacima, zbog kvara. Na zemlji nema uništenja. Let je izveden bez municije.

U cilju rasvetljavanja okolnosti katastrofe, na mesto nesreće je upućena komisija Visoke komande Vazdušno-kosmičkih snaga.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su u poslednja 24 sata likvidirale 540 ukrajinskih vojnika u maloilinovskom pravcu;

- Na donjeckom pravcu likvidirano je ili ranjeno 900 pripadnika ukrajinske vojske, a u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu još 110;
- Na delu fronta ka Kupjansku ukrajinska vojska takođe je pretrpela teške gubitke u ljudstvu – poginulo je više od 60 vojnika, a ruske snage su sprečile i delovanje diverzantsko-obaveštajnih ukrajinskih grupa;
- Ruska vojska uništila je skladište goriva za vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti oko Zaporožja;
- U poslednja 24 sata ruska vojska uništila je 25 ukrajinskih bespilotnih letelica, oborena su tri projektila „hajmars“i „uragan“;
- Na teritoriji LNR uništene su dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe;
- Kod Avdejevke je uništeno skladište artiljerijske municije 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;
- U pravcu ka Krasnom Limanu likvidirano je 75 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica;
- Ruska PVO je kod mesta Časovij Jar oborila ukrajinski Su-27;
- U hersonskom pravcu likvidirano je 40 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica „akacija“

Ukrajinci pokušali ofanzivu u pravcu Soledara

Ukrajinske snage su juče u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Preduzeli su 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni, ističu u Ministarstvu i naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom delu fronta.

Borelj: EU se nikada neće umoriti od Ukrajine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da se Unija nikada neće umoriti od Ukrajine.

- Rusija treba da shvati da ne treba da očekuje da ćemo se umoriti od Ukrajine - to se nikad neće desiti - rekao je on, dolazeći na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država-članica EU u Stokholmu.

Prema njegovim rečima, EU treba da pomaže Ukrajini ne samo oružjem nego i da osmisli višegodišnji dugoročni program pomoći.

Zelenski u subotu sa papom

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se sastane sa papom Franjom u subotu u Vatikanu, izjavio je za Sputnjik izvor iz Svete stolice.

Istovremeno, agencija ANSA objavila je da će italijanski predsednik Serđo Matarela primiti u subotu ukrajinskog lidera.

Ranije je papa Franja izjavio da je Vatikan uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini u pokušaju da se okonča sukob između Moskve i Kijeva, ali nije želeo da otkrije više detalja o tome.

Mere protiv Poljske

Kao odgovor na nezakonitu zaplenu sredstava sa računa ruske ambasade u Poljskoj, ruska strana dopušta mogućnost primene asimetričnih mera, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Poljsko Okružno blokiralo je februara 2022. godine bankovne račune ambasade i trgovinskog predstavništva Rusije u Poljskoj „zbog sumnje da je novac korišćen za finansiranje terorizma“.

„Rosteh“ otkrio prednosti ruskog BMP-3 nad američkim BMP „bredli“

Rusko borbeno vozilo pešadije BMP-3 može da uništi američki BMP „bredli“ i nemački „marder“ sa nekoliko kilometara udaljenosti zahvaljujući navođenom naoružanju, saopštila je za Sputnjik PR služba „Kurganmašinzavoda“ (deo holdinga „Visokoprecizni sistemi“ državne korporacije „Rosteh“).

- BMP 'bredli’ i 'marder' predstavljaju teške protivnike zbog visokog stepena odbrambenosti. Ipak, to što BMP-3 raspolaže navođenim raketnim naoružanjem omogućava mu da pouzdano uništi vozila strane proizvodnje sa udaljenosti od nekoliko kilometara - navodi se u saopštenju PR službe.

U „Kurganmašinzavodu“ istakli su da ova američka i nemačka oklopna vozila, za razliku od BMP-3 nisu u stanju da savladaju vodene barijere, što znatno otežava njihovu primenu u uslovima evropske pozornice ratnih dejstava, koja obiluje rekama i izvorima. Dodaje se da „bredli“ i „marder“ odlikuje i velika težina, koja prelazi 30 tona i, shodno tome, slaba pokretljivost.

BMP-3 može kvalitetno da se kreće u svim vremenskim uslovima i predstavlja amfibijsko vozilo. Topovi i mitraljezi se na vozilu mogu koristiti nekoliko dana i nije potrebno da se podmazuju ili čiste. Ova vozila su od 2021. godine postala deo Oružanih snaga Rusije sa kompletom za zaštitu od kumulativnih projektila, a što nije uticalo na njihovu brzinu i prohodnost.

Ranije je televizija „Zvezda“ objavila da su u Rusiji proizveli verziju borbenog oklopnog vozila BMP-3 kojim može da se upravlja tabletom.

Sjedinjene Američke Države objavile su početkom godine da će predati Ukrajini 60 borbenih vozila pešadije „bredli“. Nekadašnji ministar odbrane Nemačke Kristina Lambreht odobrila je da se Kijevu isporuči 40 BMP „marder“.

Crnomorska flota izvela 180 udara "kalibrima" na objekte ukrajinskih snaga

Brodovi Crnomorske flote su od početka specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini izveli više od 180 udara raketama „kalibar“ na objekte ukrajinskih snaga, izjavio je komandant flote, viceadmiral Viktor Sokolov.

- Fregate, mali raketni brodovi i podmornice koje imaju u sastavu naoružanja rakete ‘kalibar’ izveli su preko 180 udara na objekte protivnika od izuzetnog značaja. To su pre svega radari u sklopu sistema PVO, uporišta jedinica ukrajinske vojske, skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, naftni terminali i skladišta goriva, vazdušne baze, železničke stanice - rekao je admiral u intervjuu povodom 240. godišnjice Crnomorske flote za list „Crvena zvezda“.

Kako je dodao, aktivno su korišćeni i mobilni raketni sistemi obalske odbrane „bastion“ i „bal“ kojima su gađani komandni položaji protivnika, aerodromi, ukrajinski brodovi. Na meti je bilo 70 ciljeva. Sokolov je rekao i da će flota tokom ove godine dobiti tri mala raketna broda „karakurt“ i patrolni brod. Raketni brodovi naoružani su krstarećim raketama velikog dometa „kalibar".

Admiral je istakao i da su se ukrajinske snage fokusirale na izvođenje diverziono-terorističkih napada na objekte flote i infrastrukture na teritoriji Krima koja je od najvećeg značaja.

Kako je dodao, Crnomorska flota pojačala je zaštitu baze brodova od napada ukrajinskih bespilotnih letelica. Takođe, iznad Krima je oformljeno jedinstveno informaciono polje za rano otkrivanje protivničkih sredstava za vazdušne napade.

Jedina mogućnost da Ukrajina napadne je preko vode

Oružane snage Ukrajine neće moći da forsiraju Dnjepar ako počnu kontraofanzivu, rekao je za Sputnjik jedan od pripadnika ruskih snaga na položajima oko grada Kahovka u Hersonskoj oblasti.

- U toku smo sa pričama o kontraofanzivi. Čekamo, spremni smo. Jedina mogućnost kako ukrajinske snage mogu da nas napadnu je preko vode. Ali, ako uopšte neke snage stignu do ove obale one neće biti spremne za borbu. Dejstvuje naša avijacija, artiljerija, spremni smo, dočekaćemo ih - rekao je on.

Odbijen zahtev Zelenskog da se obrati tokom finala Evrovizije

Evropska radiodifuzna unija odbila je molbu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se obrati tokom finala Evrovizije, piše britanski „Tajms“ pozivajući se na izvore u radiodifuznoj uniji.

Kako se navodi, Evrovizija je zabavni program a apolitičnost je jedna od glavnih karakteristika takmičenja.

Finale se održava večeras, a predstavnik Ukrajine, koja je pobedila prošle godine, automatski je prošao u završni deo takmičenja.

Podsetimo, Evropska radiodifuzna unija premestila je održavanje Evrovizije iz Kijeva u Liverpul iz bezbednosnih razloga.

Blinken: SAD spremne da osiguraju sve za napad

Nakon kritika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Zapad nije obezbedio dovoljno oružja Kijevu za kontraofanzivu, američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da su SAD spremne da ukrajinskoj vojsci osiguraju sve što im je potrebno za napad.

Zelenski je, podsetimo, rekao da su ukrajinske snage spremne za napad ali da još čekaju neke stvari, uključujući oklopnu tehniku.

Vašington sarađuje sa više od 50 država kako bi se prilagodile i adaptirale u zavisnosti od tipa borbi i garantovale da Ukrajina ima sve što joj je potrebno, rekao je Blinken u intervjuu za TV PBS.

Američki zvaničnik je podržao odluku Londona da se Kijevu isporuče rakete velikog dometa „storm šedou“.

"Istok" oborio četiri "hajmarsa"

Pripadnici grupe „Istok“ ruskih Oružanih snaga odbili su ukrajinski raketni napad na južnodonjeckom pravcu i sistemima S-300 oborili četiri rakete „hajmars“, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

Takođe, uz pomoć artiljerije sprečeno je delovanje dve obaveštajne grupe protivnika i uništen jedan pikap.

Kako je naveo Gordejev, primenom artiljerijskih sistema „akacija“ uništena je minobacačka jedinica protivnika u oblasti oko Prečistovke, a samohodni minobacač „tulipan“ uništio je uporište ukrajinskih boraca kod mesta Velika Novosjolka.

U zaporoškom pravcu oboreno je sedam ukrajinskih dronova, od toga su četiri dronovi-kamikaze.

Zemlje EU podržale su oštrije energetske sankcije Rusiji

Zemlje EU nemaju ništa protiv oštrijih energetskih sankcija Rusiji, navodi američka publikacija Politiko, pozivajući se na izvore.

- Trenutno nema ozbiljnog protivljenja povećanom sprovođenju postojećih energetskih embarga – čak ni iz zemalja za koje se veruje da imaju koristi od neprijavljenog uvoza ruske nafte - rekao je jedan od izvora, citirao je publikaciju.

Na sajtu Zelenskog pojavila se peticija da se vrati proslava 9. maja

Na sajtu kabineta Vladimira Zelenskog pojavila se peticija kojom se traži ukidanje Dana Evrope i vraćanje proslave Dana pobede 9. maja.

- Molim predsednika Ukrajine da vrati praznik 9. maj (Dan pobede) i ukine praznik Dan Evrope. Naši dedovi nisu se borili za Rusiju, već za Ukrajinu, koja je bila deo Sovjetskog Saveza, tako da nema smisla otkazivati ovaj praznik - navodi se u peticiji.

Peticija je registrovana 11. maja i do sada je dobila oko 70 glasova od 25.000 koliko je potrebno za njeno razmatranje.

Ukrajinske trupe su napale Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su u petak ujutro Kujbiševski i Kirovski okrug u Donjecku, ispalivši pet NATO granata kalibra 155 mm, saopštila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu: 6.25 – naselje Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski i Kirovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju.

Rogov je obavestio o pretnjama koje su primili zaposleni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Zaposleni u Zaporoškoj NE dobijaju poruke sa pretnjama odmazdom od kijevskih vlasti, izjavio je za RIA Novosti šef zaporoškog pokreta „Mi smo sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Pokušavaju da zastraše ljude, objavljuju lične podatke na društvenim mrežama, a takođe prete odmazdom i ubistvima. To se radi i javno i lično slanjem poruka preko raznih instant mesindžera. Sve je to pokušaj kijevskog režima da poremeti restauraciju u nuklearnoj elektrani. Paralizovati rad nuklearne elektrane jedan je od glavnih zadataka sa kojima se suočava režim Zelenskog - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, stanica nastavlja sa radom, nikakva evakuacija, kako je navela ukrajinska strana, nije sprovedena.

Krim upozorava Britaniju da ne bude uvučena u sukob u Ukrajini

Velika Britanija, nakon isporuke raketa Ukrajini, sama rizikuje da postane devastirana teritorija, izjavio je zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov - stalni predstavnik republike pri predsedniku Rusije.

Britanija je ranije saopštila da je u Ukrajinu prebacila krstareće rakete "olujna senka" (domet uništenja izvozne modifikacije je oko 250 kilometara). Istovremeno, kako navodi Si-En-En, London je od Kijeva dobio uveravanja da će oni biti korišćeni samo za ciljeve na teritorijama koje Ukrajina smatra svojim, a ne za „kopnenu” Rusiju.

- Nakon što su Britanci isporučili Kijev granatama sa osiromašenim uranijumom kako bi Novorosiju pretvorili u nenastanjive zemlje, a nakon opremanja banderejaca britanskim raketama dugog dometa usmerenim na ruski Krim, samo englesko ostrvo rizikuje da se pretvori u razorenu teritoriju - rekao je Muradov za RIA Novosti. 

Prema njegovim rečima, zvanični London prednjači u direktnoj, ničim neizazvanoj agresiji na Rusiju, koja, u skladu sa principima međunarodnog prava, štiti svoj narod od genocida „neonacističkog režima Bandere”.

- Ovaj sukob nije imao nikakve veze sa Velikom Britanijom. Voleo bih da verujem da još nisu svi Britanci izgubili instinkt samoodržanja, koji, po svemu sudeći, stranci koji vladaju Britancima pokušavaju da im oduzmu - naglasio je stalni predstavnik.

Ruska vojska odbila je raketni udar Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnodonjecka

Vojska ruske grupe „Vostok” odbila je ukrajinski raketni napad u pravcu Južnodonca i oborila četiri rakete HIMARS, izjavio je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe.

- Neprijateljski raketni udar je odbijen u pravcu Južnodonjecka. Protivvazdušni raketni sistemi S-300 oborili su četiri rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS - rekao je on.

Ispredne jedinice grupe Vostok, potpomognute artiljerijom, zaustavile su dejstva dve neprijateljske izviđačke grupe i uništile jedan kamionet.

Vatra samohodne artiljerije „Bagrem“ uništila je neprijateljsku minobacačku posadu u rejonu Prečistovka. Posada samohodnog minobacača „Tjulpan“ uništila je privremenu tačku razmeštaja militanata u rejonu Velike Novoselke, dodao je šef pres-centra.

Pored toga, u pravcu Zaporožja oborena su tri ukrajinska drona avionskog tipa i četiri bespilotne letelice kamikaze. U rejonu Poltavke raketna artiljerijska baterija uništila je privremeni položaj neprijatelja, a u rejonu Guljaj-Pole, posada samohodne artiljerije Gvozdika pogodila je posadu ukrajinskog minobacača.

- Dronovi kamikaze uništili su kozački oklopni automobil u oblasti Malaja Tokmačka i dva neprijateljska kamioneta u rejonu Novodanilovka - zaključio je Gordejev.

U zaporoškom pravcu uništeno je sedam ukrajinskih dronova

Ruska vojska u pravcu Zaporožja uništila je tri ukrajinske bespilotne letelice tipa aviona i četiri bespilotne letelice kamikaze, izjavio je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Vostok Aleksandar Gordejev.

- Tri bespilotne letelice tipa aviona i četiri bespilotne letelice kamikaze uništene su sredstvima protivvazdušne odbrane, elektronskog ratovanja i vatre iz malokalibarskog oružja - rekao je Gordejev.

On je dodao da je i na pravcu Zaporožja u rejonu Poltavka vatrom iz mlazne baterije uništen privremeni neprijateljski punkt, a u rejonu Guljaj-Pole posada samohodne artiljerijske jedinice Gvozdika uništila je ukrajinsku minobacačku posadu. 

- Dronovi kamikaze uništili su jedan kozački oklopni automobil u rejonu Malaja Tokmačka i dva neprijateljska kamioneta u rejonu Novodanilovka - rekao je šef pres-centra grupe Vostok.

 

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!