AMERIČKI GENERAL: SAD su za dijalog s Rusijom i Kinom u rešavanju konflikta u svemiru

Novosti online

19. 04. 2023. u 18:14

SJEDINjENE Američke Države imaju pozitivan stav prema dijaloga sa Rusijom i Kinom o rešavanju mogućih sukoba u svemiru, izjavio je Sputnjiku general Svemirske komande Oružanih snaga SAD Džejms Dikinson.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: САД су за дијалог с Русијом и Кином у решавању конфликта у свемиру

Foto: Depositphotos

-Prema mom mišljenju, dobrodošla je svaka prilika za razgovor o rešavanju sukoba, odgovorio je on, na kosmičkom simpozijumu u Koloradu, na pitanje da li bi u svemiru trebalo da postoje mehanizmi za dekonflikt, slični onima koje različite zemlje primenjuju na Zemlji.

Kao primer je general spomenuo problem sa svemirskim otpadom, koji se velikom brzinom kreće po orbiti Zemlje i ugrožava mnoge zemalje.

SAD su 2021. godine optužile Rusiju da su testovi sistema protiv satelita koje je sprovela, navodno, predstavljali pretnju Međunarodnoj svemirskoj stanici. U Moskvi se nisu složili sa takvom procenom.

-U svemirskoj komandi snimamo objekte koji su nam interesantni i objavljujemo sve informacije o njima na veb stranici ‘spacetrack.org’. Bez obzira da li se to smatra dekonfliktom ili ne, objavljujemo podatke o onome što vidimo i svim aktivnostima koje su u svemiru, pojasnio je američki general.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - „GRANIT 2023“ - PRIPREME ZA PRIKAZ SPOSOBNOSTI VOJSKE SRBIJE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)