AMERIČKE PAMETNE BOMBE NISU DOVOLJNO PAMTNE: Ruski elektronski napadi “probušili” JDAM-ER

P. Z. S. /eurasiantimes.com

14. 04. 2023. u 17:17

VRHUNSKI dokumenti Pentagona su prošle sedmice istakli zabrinutost zbog neuspeha da američki kompleti bombi, koje koriste ukrajinske snage, sprovedu precizne udare protiv visoko vrednih ruskih vojnih ciljeva.

АМЕРИЧКЕ ПАМЕТНЕ БОМБЕ НИСУ ДОВОЉНО ПАМТНЕ: Руски електронски напади “пробушили” ЈДАМ-ЕР

Foto: Tviter


Neuspjeh ovih kompleta bombi delimično se pripisuje pitanjima GPS signala, potencijalno uzrokovanim ruskim naporima za blokiranje.

Sjedinjene Države su dale ukrajinskom vazduhoplovstvu svoje JDAM-ER, koje bi se mogle koristiti za gađanje krupnih ruskih ciljeva kao što su mostovi i utvrđenja, na velikoj udaljenosti.

Izveštaji o ukrajinskoj vojsci koja koristi ove bombe JDAM-ER koje je isporučila SAD počeli su da se pojavljuju početkom marta. Prema izveštajima ruskih medija, izgleda da je ukrajinska vojska počela da koristi bombe JDAM-ER na ruskim položajima u regionu Bahmut.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko upravljivih repnih peraja.

Kompletan JDAM komplet sastoji se od novog repa koji sadrži sistem za navođenje inercijalnog navigacionog sistema (INS) uz pomoć GPS-a i trake postavljene na drugom mestu duž tela bombe, što nudi ograničenu mogućnost jedrenja prema nameravanoj meti.

Grafik prikazuje različite JDAM varijante i primer jedne od jedinica za navođenje repnog kompleta na vijcima.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM može da pogodi mete na dometu do 24 kilometra, a JDAM-ER-ov komplet krila proširuje ovaj domet do oko 72 kilometra.

Jedan JDAM komplet košta preko 24.000 dolara i koristi se za pretvaranje nevođenih bombi težine između 220 i 907 kilograma, prema podacima američke mornarice.
Kada je došlo do saznanja da su SAD obezbedile ukrajini bombe JDAM-ER, zapadni vojni eksperti su sugerisali da bi ove bombe predstavljale izazov bez presedana za ruske snage.

JDAM bombe mogu da obezbede Ukrajini precizno vođenu mogućnost “ispali i zaboravi”, što bi trebalo da omogući ukrajinskim pilotima borbenih aviona da se okrenu odmah nakon ispaljivanja, čime bi napravili veću distancu između sebe i neprijateljskih sistema PVO.

Međutim, skup poverljivih američkih obaveštajnih dokumenata koji su nedavno procureli govore sasvim drugačiju priču, prema kojoj su kompleti bombi JDAM koje koristi ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo možda učinili beskorisnim ruskim elektronskim ratovanjem.

Foto US Navy

JDAM bombe



RUSKO OMETANjE GPS SIGNALA IZAZIVA KVAR JDAM-ER?

Dokument označen kao „tajna“ i naslovljen „Zašto JDAM-ER ne uspevaju? BDA iz nedavnog napada?“ ispituje zašto su bombe JDAM-ER neuspešne na ukrajinskom ratištu. Dva faktora potencijalno objašnjavaju zašto je bilo „neeksplodiranih bombi i/ili promašaja“.

Jedan od faktora je to što osigurači bombi nisu ispravno naoružani, što su ukrajinske vazduhoplovne snage popravile, a drugi faktor su problemi sa GPS signalom, potencijalno uzrokovani naporima Rusije u ometanju, što je izazvalo neke promašaje.

U dokumentu se takođe navodi da su slični problemi GPS signala ometali rad ukrajinskih raketnih sistema za višestruko lansiranje (GMLRS).

-Međutim, direktor Zajedničkog centra za navigaciju u ratu (Joint Navigation Warfare Center JNWC) izjavio je da na osnovu njihove analize, GPS ometanje nije trebalo da utiče na udare JDAM-ER na osnovu lokacije cilja u poređenju sa aktivnim ruskim ometačima, ali su drugi faktori možda sprečili JDAM -ER od dobijanja GPS signala, navodi se u obaveštajnom dokumentu.

Rečeno je da je dokument objavljen negde između kraja februara i početka marta. Kao što je ranije rečeno, izveštaji o tome da ukrajinska vojska koristi bombe JDAM protiv ruskih položaja počeli su da se pojavljuju početkom marta.

Prema izveštajima, u vreme kada je dokument objavljen, ukrajinsko vazduhoplovstvo je bacilo najmanje devet bombi JDAM-ER na ruske ciljeve. Međutim, čini se da su četiri od njih promašena zbog ruskih pokušaja ometanja.

Poverenje u ovu obaveštajnu procenu je navodno bilo „srednje do visoko“, a dokument preporučuje neutralisanje ruskih ometača pre upotrebe JDAM-ER za postizanje najboljih rezultata u preciznim udarima.

Ovde je takođe važno napomenuti da se JDAM komplet oslanja na inercijalni navigacioni sistem (INS) uz pomoć GPS-a, što znači da INS deo bombe mora da obezbedi da se preciznost zadrži u značajnoj meri, čak i ako je GPS signal zaglavljeni ili na drugi način izgubljeni.

Rusija ima neku od najnaprednije opreme za elektronsko ratovanje na svetu i veoma iskusno osoblje za upravljanje takvom opremom. Prema izveštajima medija, ruske snage su redovno ometale signale američkog sistema za globalno pozicioniranje (GPS) u okviru svoje vojne kampanje u Ukrajini.

U junu, ukrajinska obaveštajna služba izvestila je da rusi blokirju GPS prijemnik na dronovima koje ukrajinske snage koriste da pronađu neprijatelja i navedu direktnu artiljerijsku vatru posebno je intenzivno u istočnim i južnim delovima Ukrajine.

Takođe su prijavljeni slučajevi ruskih trupa koje su uspele da blokiraju radarsku komunikaciju ukrajinskih dronova, sprečavajući ih da uspešno identifikuju ruske artiljerijske baterije.

Zapadni stručnjaci su podsetili da su rusi sposobni da blokiraju GPS signale, pominjući slučaj kada da je Rusija precizno blokirala GPS signale na severu Norveške sa lokacija daleko preko granice bez uticaja na bliskim frekvencijama ruskog satelitskog navigacionog sistema.

 

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave