ORBAN: SAD su takođe hrišćanska zemlja i ekonomski odnosi oslikavaju uspešnu priču

Novosti onlajn

14. 04. 2023. u 11:33

MAĐARSKI premijer je u izjavi za državni radio rekao da su SAD "bezbednije mesto" na karti, "ali da to ne možete reci za Karpatski basen", i da su globalni politički rizici drugačiji u Berehovom i Budimpešti u poređenju sa onima u SAD, prenosi MTI.

ОРБАН: САД су такође хришћанска земља и економски односи осликавају успешну причу

Foto: EPA

- S pravom očekujemo da SAD uzmu u obzir posebnu situaciju Mađarske. Bili smo na strani mira i tu želimo da ostanemo - rekao je Orban.

On je ocenio da "ako dođe do svetskog rata, on ce biti nuklearni" upozoravajuci na opasnost od eskalacije sukoba u Ukrajini.

Orban je rekao da se situacija u toj zemlji svake nedelje pogoršava, dok opasnost od eskalacije rata raste.

Dodao je da izveštaji pokazuju da Britanija šalje municiju sa osiromašenim uranijumom na front u Ukrajini, dok Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

On je naglasio da su SAD "prijatelj i saveznik" Mađarske i da je za Budimpeštu važno da pripada "zajedničkom vojnom odbrambenom savezu", kao i da postoje sličnosti u razmišljanju dve zemlje, sa "identičnim osnovnim uverenjima".

- SAD su takođe hrišćanska zemlja i ekonomski odnosi oslikavaju uspešnu priču. Sve nam je dato da imamo dobre i prijateljske odnose -rekao je Orban.

Istovremeno, on je izjavio da SAD nisu ujedinjene i da imaju imidž "podeljene zemlje sa velikim partijskim političkim razlikama".

Orban je saopštio da su SAD slobodne da u Mađarsku pošalju "bilo kog ambasadora kojeg žele" i da "moramo prihvatiti da američki ambasador predstavlja stavove SAD u Mađarskoj".

Mađarski premijer je, međutim, dodao da je "neuobičajeno da američka ambasada koristi ulične bilborde da zastupa ove američke stavove.

Orban je rekao da bilbordi sa porukom "Rusi idite kući" sugerišu da oni kasne, "jer smo ih već poslali kuci", navodi MTI.

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna