MASK IH OBELEŽIO: Tviter na profile Bi-Bi-Sija i NPR-a dodao oznaku "medij koji finansira vlada"

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 12:09

TVITER je označio američki NPR i britanski Bi-Bi-Si kao medije koje „finansira vlada“, nakon što je NPR prvi put označen kao „medij povezan sa državom“, što ukazuje na nedostatak nezavisnosti uređivačke politike.

МАСК ИХ ОБЕЛЕЖИО: Твитер на профиле Би-Би-Сија и НПР-а додао ознаку медиј који финансира влада

Foto: AP

Promena u načinu na koji Tviter označava Nacionalni javni radio (NPR) sa sedištem u Vašingtonu dogodila se u subotu uveče i usledila je nakon što se mreža žalila da je izraz „povezan sa državom“ pogrdan i netačan, pa je Tviter promenio oznaku u „finansira ga vlada“. Tviter je prošle nedelje označio NPR na isti način kao i kineske i ruske platforme koje kontrolišu vlade tih zemalja. U znak protesta, NPR je prestao da tvituje.

NPR: To je manje od jednog procenta našeg budžeta

NPR-ov glavni Tviter nalog, koji ima više od 8,8 miliona pratilaca, pozvao je korisnike da ih „pronađu negde drugde gde čitaju vesti“. Izvršni direktor NPR-a Džon Lensing rekao je da je odluka Tvitera „neprihvatljiva“. NPR, jedan od najuglednijih američkih medija, rekao je za AFP da manje od jednog procenta njegovog operativnog budžeta dolazi iz federalnih izvora. Tviter je novu oznaku dao i Bi-Bi-Siju, koji se obratio Tviteru za objašnjenje, pišu mediji.

- Bi-Bi-Si je nezavisan i uvek je bio. Finansira nas britanska javnost putem pretplate - preneli su britanski mediji.


Pretplata, čiji iznos određuje vlada, iznosi 159 funti godišnje. Bi-Bi-Sijev Tviter profil, sa 2,2 miliona pratilaca, označen je, dok popularniji profili povezani sa najnovijim vestima korporacije i sportskim kućama trenutno nisu opisani kao takvi. Isti je slučaj i sa drugim NPR nalozima poput muzičkog.

Mask: Bi-Bi-Si je jedna od najmanje pristrasnih organizacija

Vlasnik Tvitera Ilon Mask opisao je Bi-Bi-Si kao jednu od „najmanje pristrasnih” organizacija nakon što se emiter usprotivio tome da bude označen kao „medij koji finansira vlada”.

- Treba da napomenem da pratim vesti Bi-Bi-Si na Tviteru jer mislim da su oni među najmanje pristrasnim - rekao je Mask.

U slučaju NPR-a, Mask je napisao da je Tviterov princip jednostavno „pravičan i jednak pristup“, pa „ako označimo neameričke naloge kao vladine, onda bi trebalo da uradimo isto i za američke naloge, ali zvuči kao da to možda nije istina ovde."

BONUS VIDEO: TVITERAŠI SE SMEJU AMERIKANCIMA - Ovi momci su pobedili protiv snaga NATO

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri