STOLTENBERG NE PRESTAJE DA MEŠA PRSTE: Najavio rad Alijanse na višegodišnjem programu podrške Ukrajini

Srna

04. 04. 2023. u 11:56

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da članice Alijanse uskoro započnu rad na razvijanju višegodišnjeg programa podrške Ukrajini.

СТОЛТЕНБЕРГ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА МЕША ПРСТЕ: Најавио рад Алијансе на вишегодишњем програму подршке Украјини

FOTO: AP/Tanjug

On je novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse u Briselu rekao da će se tokom dvodnevnog samita razgovarati i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, u okviru sutrašnjeg sastanka Komisije NATO-Ukrajina.

Stoltenberg je najavio da će se tokom samita razgovarati i o bezbednosnim izazovima, uključujući na severu Afrike i Bliskom istoku, sa posebnim naglaskom na borbu protiv terorizma.

Generalni sekretar saopštio je da će Finska danas postati 31. članica Alijanse, te da se radi o "istorijskom danu", posebno ako se uzme u obzir činjenica da se danas obeležava godišnjica donošenja Osnivačkog akta NATO-a.

Prema njegovim rečima, Finska će učlanjenjem biti bezbednija, a Alijansa snažnija.

On je naglasio da bezbednost nije regionalna, već globalna, što pokazuje rat u Ukrajini, te da je "za Evropu uvek važno šta se dešava u Aziji, kao i za Aziju šta se dešava u Evropi".

Stoltenberg je istakao da je potrebno ojačati snage NATO-a i prisustvo Alijanse na istoku "zbog postupaka Rusije".

On je napomenuo da će i Švedska uskoro postati punopravna članica Alijanse, te da će tada biti u mnogo boljoj poziciji kada se radi o bezbednosti.

Stoltenberg je naveo da će učlanjenje Finske u NATO biti važno za nordijsku i baltičku bezbednost, ali i snagu vojske i vojnu industriju u okviru Alijanse, uz napomenu da Helsinki učlanjenjem dobija sve bezbednosne garancije.

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024